Тръмп е измъчван от несигурност заради народния вот и отношението на медиите

Тръмп е измъчван от несигурност заради народния вот и отношението на медиите

Доналд Тръмп заема най-могъщия пост в света. Но е измъчван от несигурност, защото загуби народния вот в изборите през ноември. Освен това болезнено преживява факта, че легитимността му като президент се оспорва от демократите и от медиите, казват негови помощници и приближени.

Натрапчивото вторачване на Тръмп в тези проблеми тегнеше и над първите му дни като президент. Препирните около броя на присъствалите на церемониите по встъпване в длъжност и неверните твърдения за нелегално гласували спъват плановете на неговите съветници за "летящ старт" на президентството с поредица от инициативи в сферата на икономиката.

Неговият говорител Шон Спайсър на два пъти засегна пряко тази тема, включително и във вторник, повтаряйки отново недоказаното твърдение на Тръмп, че той е загубил народния вот, защото са гласували и между и 3 и 5 млн. (имигранти), живеещи нелегално в САЩ.

Вчера президентът обяви в Туитър, че ще поиска "мащабно разследване на изборните измами, включително и на тези (хора), които са се регистрирали за гласуване в два щата, които са нелегални, и дори такива, които са регистрирани в списъците, а са покойници (много от тях отдавна). В зависимост от резултатите от разследването, ние ще затегнем процедурите за гласуване".

Вече всички 50 щати са финализирали документите за изборните резултати и не са съобщили за такива масови измами, за каквито Тръмп твърди. "Той вярва (че е имало измами), ръководейки се от информация, която му е била представена", каза Спайсър, но не даде доказателства в подкрепа на президентските твърдения.

Ако те се окажат верни, това би била най-голямата изборна измама в историята на САЩ. Тя, по ирония на съдбата, ще повдигне същите въпроси за легитимността на президентството на Тръмп, които сега той се опитва да избегне. Спайсър обаче упорито отклоняваше въпроса дали администрацията на Тръмп ще разследва обвиненията, отправени от президента.

Конгресменът демократ Илайджа Къмингс - член на комисията по надзор и реформиране на правителството в Камарата на представителите, каза вчера, че неговата комисия вече е разпратила писма до генералните прокурори във всички 50 щати, с които се изисква да докладват за каквито и да са констатирани изборни нередности.

Някои приближени на Тръмп твърдят, че той има основание да използва положението си, за да защитава своите позиции. Те посочват случая с конгресмена демократ от Джорджия Джон Люис, който преди церемонията по встъпване в длъжност каза, че не смята Тръмп за легитимен президент, и извода на разузнавателните служби на САЩ, че Русия се е намесвала в изборите, за да помогне на Тръмп да победи.

Ключови съветници от вътрешния кръг на Тръмп признават, че раздухването на въпросите за броя на участниците в церемониите и за предполагаемите изборни измами отклонява вниманието (от насъщните задачи пред новия президент). Но кой може да му забрани да дава гласност на оплакванията си?

След радостта от петъчните тържества новият президент още на другия ден се ядоса от предубеденото, според него, медийно отразяване на женските протестни походи по света срещу избирането му, твърди човек, познаващ начина му на мислене. Тръмп бе особено разярен от телевизия Си Ен Ен, която според него е злорадствала, като постоянно е показвала снимки от женските походи успоредно със снимки от по-малките тълпи, присъствали на полагането на клетва предния ден, казва същият човек. Той е един от неколцината помощници и сътрудници в Белия дом, говорили пред медии, но при условие, че ще останат анонимни, защото не са оторизирани за говорят публично за частни разговори.

Във вторник вечерта в Туитър Тръмп отново избухна срещу Си Ен Ен, като я нарече "FAKE NEWS @CNN" (Фалшиво-новинарска Си Ен Ен), и в същото време похвали нейния съперник "Фокс нюз чанъл".

Тръмп има сложни отношения с медиите, често ги е наричал нечестни и поименно е обиждал отделни репортери на своите митинги и в Туитър. Двама негови приближени бяха казали, че той очаква отношението на медиите към него да се подобри, след като встъпи в длъжност. Вместо това обаче той споделил пред хора, на които има доверие, че положението е станало още по-лошо.

Лошото отразяване в медиите през уикенда не позволи на Тръмп да се "порадва" на влизането си в Белия дом, както той смята, че заслужава, отбеляза човек, разговарял с него.
Резултатът е пълен изблик на склонността му да преувеличава, че и отгоре. При посещението си в ЦРУ в събота той сбърка, като каза, че множеството, събрало се в центъра на Вашингтон било стигало чак до паметника на Джордж Вашингтон, въпреки че на снимките се вижда точно обратното. По време на прием с конгресмени от двете партии в понеделник вечерта Тръмп повтори фалшивото си твърдение, че милиони нелегални имигранти са дали на Хилари Клинтън предимство в народния вот.

Не за първи път Тръмп, за когото се знае, че е много обидчив и държи на бляскавия си публичен имидж, се вторачва в детайли, които оспорват успеха му. Когато през 2005 г. журналистът Тимъти О'Брайън писа в книга, че Тръмп е мултимилионер, а не милиардер, имотният магнат го даде под съд с иск за 5 млрд. долара. Съдът отхвърли иска. Тръмп обжалва, обвинявайки журналиста в клевета и отново загуби.

На първия си брифинг в понеделник Спайсър намекна какво чувства Тръмп. "Постоянно виждаме този стремеж да се омаловажава огромната подкрепа, с която той се ползва", каза Спайсър. "И мисля, че е безкрайно разочароващо, когато непрекъснато ти натякват, че това не е достатъчно много, не е достатъчно добро, не можеш да спечелиш."

По БТА

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?