mediapool.bg Ти си това, което четеш

Тръмп е "Личност на годината" на списание "Тайм"

17:24 | 07 декември 2016 | 4 коментара

Доналд Тръмп е избран за "Личност на годината" на "Тайм". Изборът се прави от редакцията на американското списание за 90-ти път.

"Това е голяма чест и означава много за мен", коментира 45-тият американски президент в телефонно интервю за Ен Би Си.

"Кога друг път сме били свидетели как една единствена личност не зачита никакви очаквания, руши правилата и нарушава нормите, побеждава не една, а две политически партии по пътя към победата в избори, в които влиза с шансове 100 към 1", коментира главният редактор на списанието Нанси Гибс.

Тя обясни, че титлата се дава на личност, която е оказала огромно влияние върху събитията независимо дали за добро или за лошо.

На корицата на списанието днес се чете "Доналд Тръмп: президент на Разединените американски щати" на фона на снимка на новоизбрания президент в частната му резиденция в "Тръмп тауър".

По този повод Тръмп заяви, че не той е разединил САЩ. "Ние смятаме да ги обединим отново и да имаме страна, която е напълно излекувана", каза Тръмп.

"Трудно е да се измери сътресението, което той предизвика. Този имотен барон и собственик на казина, превърнал се в риалити телевизионна звезда и провокатор, не е прекарал и ден на изборен пост, никога не е служил на никого другиго освен на себе си. Сега той съзерцава димящите руини на огромната сграда, която някога приютяваше партии, коментатори, донори, социолози - всички онези, които не прозряха идването му или не го възприемаха насериозно. Върху този краен резултат Тръмп ще управлява за добро или лошо", пише в редакционната си статия "Тайм".

Изданието описва диаметрално противоположния начин, по който привърженици и критици оценяват Тръмп, това, което постигна, както и това, за което вдъхновява хората. "Тайм" нарича революция случилото се и я определя като типично американска с елементи на популисткото минало, включително и на Джо Маккарти.

В момента на изборите 60% от американците го смятаха негоден за президент, но почти половината го определяха като по-способния от Клинтън да предизвика промяна. Във втората група той събра 69% от гласовете, но това е и първото му изпитание - през 2017 г. той ще трябва да изпълнява обещания и да опровергава очаквания, които се възлагаха на него.

Както на президентските избори, така и в класацията на "Тайм" основният противник на Тръмп Хилари Клинтън зае второ място.

На трето са поставени "Хакерите", които са "нова държавно финансирана киберзаплаха за сигурността и които се опитаха да повлияят на американските избори и да ги делегитимират", заяви главният редактор на списанието Нанси Гибс.

В селекцията на изданието бяха още руският президент Владимир Путин, турският му колега Реджеп Тайип Ердоган, учените, експериментиращи с подмяна на предизвикващи заболявания части от човешката ДНК, и Бионсе.

В понеделник бяха съобщени резултатите от гласуването на читателите на списанието за "Личност на годината", които бяха предпочели индийския премиер Нарендра Моди.

Още по темата
Още от Общество