Тръмп е на първото си официално посещение във Франция

Американският президент Доналд Тръмп и съпругата му Мелания бяха посрещнати от френския държавен глава Еманюел Макрон и съпругата му Брижит в мемориалния военен комплекс Дом на инвалидите в Париж.

Президентът на САЩ пристигна тази сутрин на първото си официално посещение във Франция. Утре той ще бъде почетен гост на президента Еманюел Макрон за тържествата по случай Деня на Бастилията (националния празник) и годишнината от влизането на САЩ в Първата световна война.

От летище Орли, където се приземи президентският самолет, Тръмп се отправи към резиденцията на американския посланик и посвети сутринта на срещи с американски дипломати и военни.

Официалната церемонията по посрещането на Тръмп и съпругата му от френската президентска двойка се състоя в двора на мемориалния военен комплекс Дом на инвалидите. Двамата президенти се ръкуваха сърдечно, после френски военен оркестър изпълни химните на Франция и САЩ. След това Макрон и съпругата му отведоха Тръмп и съпругата му в църквата Сен Луи, която е част от комплекса и там в подножието ѝ се спряха пред саркофага, в който са тленните останки на Наполеон. После те се спряха и пред гроба на маршал Фош, един от най-големите военни командири през Първата световна война.

След церемонията по официалното посрещане, в посолството на САЩ в Париж Тръмп почете американски ветерани от Втората световна война. Във видеозапис от събитието, качен в профила му в Туитър, той посочва, че връзките между САЩ и Франция "са изковани в пламъците на войната". На събитието Тръмп беше придружаван от трима американски ветерани, участвали в Десанта в Нормандия през юни 1944 г. Американският президент ги нарече "истински герои", които са се "били се за свобода".

Предстои официалният разговор на Тръмп с Макрон в Елисейския дворец, после двамата ще дадат обща пресконференция. Тази вечер Макрон и съпругата му дават вечеря в чест на Тръмп и Мелания в изискания ресторант "Жул Верн", който е на втория етаж на Айфеловата кула.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп пристигна в Париж – градът, на който той не веднъж се подигра. Там той ще се срещне с френския президент, най-известен сред американците с това, че е сериозен млад човек с безкрайно ръкостискане, отбеляза тази сутрин телевизия "Франс 24".

"Париж вече не е Париж", декларира Тръмп през февруари, имайки предвид, че градът е разрушен от джихадитски атаки. "Аз бях избран да представлявам гражданите на Питсбърг, не на Париж", каза той миналия месец, обявявайки оттеглянето на САЩ от Парижкото споразумение за климата, припомня френският телевизионен канал.

Макрон: Франция и САЩ поддържат "незаменими отношения в сферата на сигурността"

Президентът на Франция Еманюел Макрон мотивира в четвъртък в интервю за френския в. "Уест Франс" и германската медийна група "Функе" поканата за националния празник 14 юли, изпратена до американския лидер, със стремеж "да приветства незаменимите отношения в сферата на сигурността", създадени между двете страни, предаде Франс прес.

Макрон обясни, че Франция и САЩ имат "една основна допирна точка - борбата с тероризма и защитата на нашите жизнени интереси. Било то в Близкия изток или в Африка, сътрудничеството ни със САЩ е образцово", заяви той.

Припомняйки, че САЩ са "наш първи партньор в разузнаването, във военното сътрудничество, в общата борба с тероризма", той подчерта, че Щатите са "освен това и исторически партньор" на Франция.

"Ето причината да поканя Доналд Тръмп за 14 юли, за да отбележим 100-тната годишнина от влизането на американските войски във войната рамо до рамо с нас, да ги почетем и да приветстваме отношенията помежду ни, незаменими в сферата на сигурността", каза френският лидер.

"Имаме нужда от Съединените американски щати", призна Еманюел Макрон. Но призна също, че "западният свят се пропуква след избирането" на Тръмп, спомена и "разногласията", по-специално "неразбирателството във връзка с климата".

"Съжалявам за това, полагам много усилия, за да се боря" с противоречията, добави френският президент. Той обеща да прави "всичко, за да убеди градовете, федералните щати, американските предприемачи да ни последват" и "фактически" да спазват Парижкото споразумение "независимо дали го иска федералната държава".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят