Тръмп е "особено радостен" от плановете на България да модернизира армията си

Колаж: <i>Mediapool.bg</i>
"Особено съм радостен от плановете на България да засили и модернизира отбранителните си способности, които са от ключово значение в общата ни работа при справяне с нетърпящи отлагане предизвикателства пред нашия Алианс, включително тероризма и миграцията“, заявява американският президент Доналд Тръмп в приветствие до Бойко Борисов по повод третия му мандат като премиер.
 
Освен това президентът Тръмп посочва, че е благодарен на България за подготовката за домакинството на най-голямото учение на НАТО в Европа тази година и припомня, че двете страни "като съюзници стоим рамо до рамо в Афганистан и Косово, а като коалиционни партньори се борим да унищожим ИДИЛ".
 
България години наред основно консумира сигурност като член на НАТО и търпи сериозни критики от партньорите си, че разчита на старото съветско въоръжение и не е съвместима с въоръжените сили на останалите страни членки. Второто правителство на премиера Бойко Борисов обаче заложи в средносрочната бюджетна рамка финансиране за два от най-големите военни проекти – закупуването на нов тип боен изтребител и нови патрулни кораби. Освен това се очаква под някаква форма да стартира и третият проект – купуването на бронирани машини за Сухопътните войски.
 
Трите проекта са на обща стойност над 3 млрд. лева. 
 
В най-напреднала фаза е проектът за изтребителите, като служебното правителство в едно от последните си заседания одобри класирането на подадените оферти. Работната група в Министерството на отбраната постави на първо място предложението на шведския консорциум СААБ за нови изтребители "Грипен" пред офертите на Португалия и САЩ за Ф-16 втора ръка и на Италия за втора ръка "Юрофайтер".
 
Очаква се американски компании да имат интерес и към проекта за бронирани машини. 
 
"Нашата цел да защитим сигурността, свободата и просперитета на гражданите си лежи на най-силната основа: нашия споделен ангажимент към силата на демократичните ни институции и върховенството на закона. Въпреки че предизвикателствата пред нас са значителни, убеден съм, че тези устойчиви ценности ще спомогнат да постигнем единството и способностите, необходими да осигурим на своите нации бъдещето, което заслужават“, пише президентът на САЩ до българския министър-председател.
 
Тръмп посочва, че с нетърпение очаква да работи с Борисов "за засилване на двустранното ни партньорство и в интерес на общите ни цели като съюзници и приятели, като същевременно задълбочаваме връзките между българския и американския народ".
 
"Тези важни за България времена изискват силно и решително лидерство", отбелязва Тръмп.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят