Тръмп е поискал 8 пъти да се срещне с президента на Иран, но молбата му не била уважена

Хасан Рохани

Американският президент Доналд Тръмп е поискал осем пъти да се срещне с иранския си колега Хасан Рохани в кулоарите на Общото събрание на ООН миналата есен. Това заяви директорът на кабинета на държавния глава на Иран, предаде Франс прес в сряда.


"При последното посещение в Ню Йорк на Рохани за сесията на Общото събрание Тръмп поиска осем пъти от иранската делегация да се срещне с президента", каза Махмуд Ваези, цитиран от иранската информационна агенция Мехр.


Той уточни, че иранският екип не е отговорил на молбите, отправени точно след като американският президент обяви, че вече не може да потвърди, че Иран спазва сключеното през 2015 г. ядрено споразумение, подготвяйки по този начин почвата за оттегляне на Вашингтон от тази спогодба.


"Ние водим прозрачна политика и имаме ясна позиция, що се отнася до отношенията ни със САЩ. . . Няма да се поддаваме на натиск", увери Ваези.


Тръмп каза, че е отворен за преговори за ново споразумение с Иран, което да не се отнася само за ядрената програма, но и за регионалната роля, и за програмата за балистични ракети на ислямската република.


Иран заяви, че няма да предоговаря ядреното споразумение, което сключи през 2015 г. със световните сили. В момента Техеран преговаря с европейските и азиатските си партньори, за да намери начини за заобикаляне на американските санкции, които се очаква да му бъдат наложени отново през идните месеци.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?