Тръмп е разговарял по телефона с Меркел след изборната й победа

Тръмп е разговарял по телефона с Меркел след изборната й победа

Американският президент Доналд Тръмп се обади по телефона на германския канцлер Ангела Меркел след парламентарните избори в страната ѝ в неделя, съобщи Белият дом, цитиран от ДПА.

Разговорът се е състоял в сряда или вчера. Говорителката на Белия дом Сара Сандърс каза, че скоро ще бъде предоставена повече информация.

В разговора си с Тръмп Меркел призова президента да бъде запазено споразумението за иранската ядрена програма, съобщи снощи говорителят на германското правителство Щефен Зайберт.

"Канцлерката и президентът обсъдиха бъдещето на сделката между шестте световни сили и Иран и тя отново изрази подкрепа за споразумението, което представлява важен инструмент за предотвратяване на по-нататъшно разпространение на ядреното оръжие", отбеляза Зайберт.

В предизборната си кампания, а после и като президент Тръмп многократно критикуваше споразумението, твърдейки, че то дава едностранни преимущества на Иран. През август посланичката на САЩ в ООН Ники Хейли постави под съмнение ядреното споразумение и заяви, че то позволява на Техеран да държи целия свят за заложник.

Тръмп поддържа трудни отношения с Меркел, която ясно изрази в последните месеци различията във вижданията си с тези на президента, припомня Франс прес. Тръмп разкритикува Меркел за политиката ѝ по отношение на бежанската криза, за германския търговски излишък и по други въпроси, а тя него - за политиката му "Америка на първо място".

Най-пресният пример е севернокорейския въпрос. Преди седмица канцлерката изказа категоричното си несъгласие, след като пред ООН американският президент заплаши "да унищожи напълно" Северна Корея. "Аз съм против подобни заплахи", каза тя. Обявеното оттегляне на САЩ от Парижкото споразумение за климата също беше прието много зле в Берлин.

След въпроси защо американският президент не се е обадил на водачката на най-голямата икономика в Европа непосредствено след изборната ѝ победа, Белият дом в началото на седмицата цитира логистични причини.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?