Тръмп: Енергетиката на Източна Европа трябва да бъде свободна от чуждестранно изнудване

Тръмп и Анджей Дуда, сн. БГНЕС

Енергетиката на Източна Европа трябва да бъде свободна от чуждестранно изнудване, каза американския президент Доналд Тръмп на съвместна пресконференция в Белия дом с полския си колега Анджей Дуда.

Американският президент похвали инициативата "Три морета", обединяваща Австрия, България, Унгария, Латвия, Литва, Естония, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Хърватска и Чехия.

"Това е изключително важно партньорство в сферата на енергетиката, което осигурява надежден източник на енергийни ресурси за Източна Европа и ще бъде свободно от заплахата от чуждестранно изнудване", заяви Тръмп. 

"Полша много добре знае какво представлява чуждестранното изнудване", добави той и отбеляза, че Инициативата "Три морета" се основава на справедливост, откритост и взаимна изгода. 

Президентът на САЩ каза също, че Вашингтон и Варшава ще сключат споразумение за сътрудничество за развитието на ядрената енергетика в Полша. 

"Ние работим за сключване на споразумение, което ще помогне за създаване на атомни електроцентрали в Полша", заяви Тръмп. 

"Те ще купуват от една от нашите много големи, много добри компании технологии за атомна енергия за граждански цели", добави той.

Регионалната инициатива "Три морета", която обединява 12 държави от ЕС между Адриатическо, Балтийско и Черно море, и е подкрепяна активно от Съединените американски щати. 

Инициативата е създадена през 2015 г. и цели да се насърчи транспортната, енергийната и дигиталната свързаност в региона чрез съвместни проекти. 

Предизборно посещение

Полският президент Анджей Дуда върши "фантастична работа" в страната си, заяви Тръмп след като двамата разговаряха в Белия дом, броени дни преди президентските избори в Полша, на които Дуда ще се бори за втори мандат, предаде Франс прес.

"Президентът Дуда се справя добре в Полша. Той върши чудесна работа, поляците го смятат за голям човек /.../, не мисля, че се нуждае от моята помощ", отбеляза Тръмп на съвместната пресконференция, отхвърляйки обвиненията в намеса в демократичния процес в Полша.

САЩ ще прехвърлят част от войските си, разположени в Германия, в Полша, заяви Тръмп. Полша "ще ни плати, за да изпратим допълнителни войски и ние вероятно ще ги прехвърлим там от Германия", заяви Тръмп, цитиран от ДПА. Той отбеляза, че САЩ значително ще съкратят военното си присъствие в Германия и поясни, че някои военни ще се завърнат у дома, а други ще бъдат предислоцирани на други места, включително в Полша.

Дуда заяви, че е помолил Тръмп да не изтегля американските войски от Европа, за да се запази сигурността на континента. Полският президент добави, че страната му е готова да приеме повече американски войски на територията си.

Тръмп похвали Полша за неуморните усилия да поддържа върховенството на закона, извежда в заглавие "Политико" по повод посещението вчера в Белия дом на полския президент Анджей Дуда. Според президента на САЩ именно по тази причина полските граждани могат да посещават Съединените щати без визи, подчертава изданието.

Същевременно "Политико" припомня, че от години Брюксел и Варшава са в спор относно заключенията на Европейската комисия, че Полша нарушава принципа за върховенство на закона и че комисията е образувала досега към нея четири наказателни процедури.

Полският вестник "Газета виборча" констатира, че от вчерашната визита в Белия дом ще останат само хубавите снимки, докато идеята за "Форт Тръмп" (прокламираната военна база на САЩ в Полша) е официално погребана. Снимките и видеозаписите, които полската обществена телевизия ще излъчва до втръсване в дните до изборите, за да бъдат убедени поляците, че Анджей Дуда и истински държавник, е единствената облага, който Дуда донася от Вашингтон, пише варшавският всекидневник.

Според него на пресконференцията в Розовата градина не е прозвучала декларация за увеличаването на американския военен контингент в Полша. Обявената от Дуда формулировка, че "съществува възможност за по-нататъшно увеличаване на присъствието на американските войски в Полша" означава, че той не е успял нищо да договори по този въпрос, пише "Газета виборча" и се пита дали Дуда изобщо е настоявал. Вестникът цитира думите на Дуда на пресконференцията, че не посмял да казва на президента Тръмп къде да праща американски войници.

Друг полски всекидневник - "Жечпосполита", цитира коментари на полски политици за визитата на Дуда при Тръмп. Според Кшищоф Гавликовски от "Левицата" това е бил най-скъпият хепънинг в предизборната кампания на полския президент. Даршуш Йонски от "Гражданската коалиция" иронизира, че с помощта на Анджей Дуда "бе потвърдено, че е възможно да пристъпим към преговори, които да са свързани с организирането на срещи по въпроса за постигане на споразумение със САЩ. Премиерът Матеуш Моравецки обаче смята, че тази визита е показала, че "отношенията между Полша и САЩ никога не са били по-добри".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят