Тръмп: ЕС нанася същите търговски вреди като Китай

Тръмп: ЕС нанася същите търговски вреди като Китай

Президентът на САЩ Доналд Тръмп сравни търговските практики на Европейския съюз с тези на Китай в интервю за Фокс нюз (Fox News) в неделя, цитирано от световните агенции.

"Европейският съюз вероятно причинява също толкова вреди, колкото Китай, само че е по-малък", изтъкна Тръмп в отговор на въпрос дали не е и по-добре да действа срещу Пекин в сферата на търговията заедно със съюзници от ЕС.

Имаме търговски дефицит с ЕС (...) освен това харчим много пари за НАТО, за да ги защитаваме, допълни Тръмп.

Те ни пращат мерцедеси, а ние не можем да им пращаме колите си, каза още той.

Тръмп обърна внимание и на това как ЕС защитава селскостопанската си продукция и фермерите си.

"Ние не защитаваме нашите, а те защитават своите," каза американският президент.

Той също така заяви, че Вашингтон планира да въведе ограничения спрямо компаниите от ЕС, които нарушават американските санкции срещу Иран, като правят бизнес с Техеран.

През май Тръмп изтегли САЩ от ядреното споразумение на Иран, по силата на което през 2015 година бяха отменени повечето западни санкции срещу Техеран. Той обеща да върне не само старите санкции, но и да въведе нови.

В днешното интервю Тръмп обвини Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), че манипулира световния петролен пазар и предупреди картела да престане да го прави.

Той посочи също така, че се стреми да бъдат въведени световни мерки за защита на иновациите и интелектуалните права, като отбеляза, че не желае да се съсредоточава по този въпрос конкретно върху Китай.

Тръмп се въздържа тази седмица от въвеждане на мерки срещу Китай, включително предложение за ограничаване на китайските инвестиции в американски компании, за да бъдат защитени американските технологии.

В интервюто американският президент заяви още, че севернокорейците са "много сериозни" в ядрените преговори.

Тръмп отново посочи, че според него Ким Чен-ун иска да постигне ядрено споразумение със Съединените щати. "Мисля, че искат да го направят. Имаме добра алхимия", допълни държавният глава на САЩ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?