Тръмп форсира уволнението на военния министър

Джим Матис временно ще бъде заместен от Патрик Шанахан

Джим Матис и Доналд Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи, че министърът на отбраната Джим Матис, който подаде оставка, ще напусне поста си на 1 януари. Временно изпълняващ длъжността ще е досегашният му заместник в Пентагона Патрик Шанахан, предаде Асошиейтед прес. 

Матис подаде оставка преди три дни в знак на протест срещу решението на Тръмп да изтегли от Сирия всички американски войници.

Острото писмо на Матис, в което той заявява, че излиза от правителството и обяснява защо, разтревожи  Вашингтон и, както се твърди, е ядосало Белия дом, отбелязва АП.

Първоначално Матис бе заявил, че ще остане на поста си до края на февруари, за да има време приемникът му да навлезе в работата. Но правителствени служители казаха, че Тръмп се е подразнил от реакциите, които предизвика оставката на Матис - включително от шока и объркването, изразени в Конгреса - и затова Матис напуска по-бързо, отколкото се очакваше. 

В туита, с който съобщи, че изпълняващ длъжността министър на отбраната става Патрик Шанахан, Тръмп изтъкна големия му опит и постиженията му като заместник-министър на отбраната, а преди това в компанията Боинг. 

Шанахан, който е завършил машиностроене, започва работа в Боинг през 1986 г. и стига до старши вицепрезидент. От 2004 г. отговаря в Боинг за Програмата за противоракетна отбрана, участва в разработването за нуждите на програмата на лазер с наземно базиране. Първи заместник-министър на отбраната е от началото на 2017 г.

Занимавал се е главно с реформиране на административните и бизнес процеси на Пентагона.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?