Тръмп: Германия е тотално контролирана от Русия

Освен за военните разходи, американският президент атакува Берлин и за "Северен поток 2"

Йенс Столтенберг и Доналд Тръмп в сряда в Брюксел

Американският президент Доналд Тръмп обвини Германия, че е "пленник" на Русия заради вноса на руски газ и подкрепата ѝ за проекта "Северен поток 2", наливайки "милиарди долари" на Русия, от която иска НАТО да я защитава, без да плаща достатъчно за операциите на пакта.

Тръмп е отправял подобни обвинения към Германия и преди, но сегашният му изблик стана точно преди откриването на срещата на върха на НАТО в Брюксел, докато съюзниците се надяваха да демонстрират единство пред лицето на стратегическите противници, които се опитват да разединят Алианса.

"Много лошо за НАТО" е, че Германия е "тотално контролирана от Русия", заяви Тръмп в разговора си с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на работна закуска в присъствието на репоретри.

Берлин разчита основно на руски внос на газ и премахва ядрените си централи. Нещо трябва да се направи - плащат милиарди на Русия, а ние плащаме милиарди, за да ги защитаваме от Русия, добави той. След което отбеляза, че бившият германски канцлер Герхард Шрьодер работи за "Газпром".

Защитаваме всички, плащаме много, това продължава от десетилетия. Много нечестно е за нашата страна. Не за десет години, а незабавно трябва да се изпълни целта от два процента от БВП разходи за отбрана, призова президентът на САЩ.

Той отбеляза, че Германия внася почти 70% от природния си газ от Русия, но според последните официални данни този внос е 50.75%, отбелязва Би Би Си.

След като Столтенберг репликира, че НАТО се стреми съм единство независимо от различията между страните членки, Тръмп го контрира: "Как може да бъдете заедно, когато една страна взема своята енергия от страната, от която искате да я защитавате".

Тръмп обвини европейците, че не плащат достатъчно за операциите на НАТО.

Срещата на върха на НАТО се провежда дни преди първата среща на върха между Тръмп и руския президент Владимир Путин в Хелзинки, което предизвиква тревога сред някои от съюзниците за близостта му до руския президент.

Тръмп успя да шокира Европа още при пристигането си като каза, че срещата на НАТО можела да се окаже по-тежка от тази с Путин идния понеделник.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск го обвини, че критикува Европа "почти всекидневно", коментирайки в Туитър: "Скъпа Америка, цени своите съюзници, особено след като нямаш толкова много".

Туск уточни, че ЕС харчи повече от Русия за отбрана и почти толкова колкото Китай.

Америка, добави той, не е имала и няма да има по-добър съюзник от ЕС, напомняйки на Тръмп, че европейски войници също се биха и загинаха в Афганистан след терористичните удари срещу САЩ на 11 септември 2011 г.

"Винаги си заслужава да знаеш кой е стратегическият ти приятел и кой е стратегическият ти проблем", заяви Туск по по повод предстоящата среща на Тръмп с Путин.

Какво точно каза Тръмп за Германия

Германия е най-голямата икономика в ЕС и отдавна е обвинявана от Вашингтон, че не допринася справедлив дял към операциите на НАТО. Тръмп обаче е особено язвителен в критиките си.

"В крайна сметка Германия ще има почти 70% от страната контролирана от Русия с природен газ, така че кажете ми – уместно ли е това", запита той на закуската с генералния секретар на НАТО.

"Германия е тотално контролирана от Русия, защото те ще получават от 60 до 70% от своята енергия от Русия – и нов газопровод и ми кажете дали това е уместно, защото аз мисля, че не е и това е много лошо за НАТО", каза Тръмп.

"Ние защитаваме Германия, ние защитаваме Франция, ние защитаваме всички страни. И тогава много от страните отиват и и правят сделка за газопровод с Русия, където те плащат милиарди долари в хазната на Русия...Аз мисля, че това е много неуместно", заяви Тръмп, визирайки проекта за газопровод "Северен поток 2".

"Ако погледнете, Германия е пленник на Русия. Те се отърваха от въглищните си централи, те се отърваха от своите ядрени централи, те получават толкова много от своя петрол и газ от Русия", каза още Тръмп.

Ройтерс освен това отбелязва, че американският президент значително преувеличава зависимостта на Германия от руски енергийни източници и изхожда от това, че германското правителство финансира газопровод, който всъщност е комерсиално начинание.

Германия "незабавно", "от утре" да увеличи военните си разходи до 2%

Той продължи с обвинения към Германия, че харчи само "малко над 1%" от БВП за отбрана, в сравнение с 4.2%, които харчат Съединените щати "в актуални цифри".

"Трябва да го повишат незабавно. Германия е богата страна, те говорят за повишаване със съвсем малко до 2030 г. Добре, те могат да го повишат незабавно, утре - и няма да има никакъв проблем", обяви Тръмп.

В действителност Германия харчи 1.24%, а САЩ – 3.5%, според последните оценки на НАТО.

Фон дер Лайен: Важно е да се гледат не само числата, но и приносът към НАТО

Германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен отвърна на Тръмп почти незабавно. "Ние несъмнено имаме много проблеми с Русия. От друга страна е извън съмнение, че трябва да бъде запазен каналът за комуникация между страните или съюзите и опонентите", заяви тя на английски пред репортери.

Разходите на Германия за отбрана ще достигнат до 2024 г. минимум 1.5 процента от брутния вътрешен продукт и това е, което можем да гарантираме, каза Фон дер Лайен.

Тя обърна внимание, че до 2014 г. в Германия в продължение на 25 години са били съкращавани военните разходи и към момента, в който са били постигнати договореностите от Уелс, страната е давала за нуждите на отбраната 1.1 процента от БВП.

"Движим се в правилна посока. Предстои да се свърши още много, но ние сме ангажирани с постигането на поставената цел", допълни Фон дер Лайен.

"Важно е обаче да се гледат не само числата, но и приносът в НАТО, защото може да харчиш 2 процента за отбрана и да не правиш нищо за Алианса", подчерта германският министър на отбраната. Тя припомни, че "германският контингент е втори по численост в НАТО, разходите на Германия за отбрана са втори по големина (в Алианса)".

Добре ли е Германия да задмине Франция и Великобритания по военни разходи

Ройтерс отбелязва, че федералната република няма да изпълни целта на НАТО през 2024 г., като вместо това очаква да увеличи разходите си до 1.5 процента до 2025 г.

След години на понижаващи се разходи след края на Студената война технически дефекти и липса на резервни части намалиха бойната готовност на германските подводници, военни самолети и други типове въоръжение. С оглед на големината на германската икономика, ако целта от 2 процента бъде постигната, обаче ще бъдат задминати Франция и Великобритания и ще бъде предизвикано безпокойство сред европейските съседи заради наследството от двете световни войни.

Столтенберг: САЩ платиха за закуската, а Тръмп бе много прям

Столтенберг по-късно каза пред репортери, че Тръмп е използвал "много директен език", но всички съюзници в НАТО са съгласни, че разходите за отбрана трябва да се поделят справедливо и че през миналата година е отбелязан най-големият ръст от много време насам.

Важно е да се разбере, че няма природен закон, според който НАТО да съществува вечно, трябва да запазим пакта и да го осъвременяваме, коментира той. Опитвам се да огранича възможно най-много отрицателното отражение от разногласията в НАТО. Досега те не са се отразили чак толкова, не знам как ще бъде занапред, добави шефът на НАТО.

По повод закуската му с Тръмп, на която президентът нападна Германия, Столтенберг отбеляза, че Тръмп е бил по-прям. САЩ платиха за закуската - хубав портокалов сок, пресни препечени филийки, уточни той.

Заедно сме по-силни и така САЩ е световна сила

Две световни войни и Студената война доказаха, че заедно сме по-силни. Това е добре за всички, особено за САЩ, защото им позволява да бъдат световна сила - така те могат да присъстват в Азия и Африка. Европа е тази, която се притече в помощ на САЩ (след 11 септември 2001 г. - бел. кор.). Няма друга сила и държава с толкова съюзници в света, както САЩ. Заедно сме половината от световната военна и търговска сила, отбеляза Столтенбер.

Той каза, че не вижда непосредствена заплаха от Русия към който и да било от съюзниците в НАТО. Има нужда да бъдем силни и твърди, като влагаме в сигурността - тогава можем да водим политически разговор с Русия, продължи Столтенебрег. Възможно е да се постигне подобряване на отношенията с Москва. Но не приемаме руската намеса във вътрешните работи на други държави, като нападението в Солсбъри, опита за преврат в Черна гора, събитията в Крим. Това не означава да спрем да разговаряме с Москва, обобщи Столтенберг.

Запитан за "Северен поток 2", Столтенберг каза: "Има различни възгледи за газопровода "Северен поток 2". Това е добре известно. Не е работа на НАТО да решава. Тове е национално решение".

Тръмп разшири фронта на атаката със "Северен поток 2"

Тръмп даде да се разбере, че ще използва едноседмичния си престой в Европа, започнал във вторник вечерта и приключващ със срещата му с Путин в Хелзинки, за да атакува европейските съюзници за военните разходи и търговията. Критиките му за "Северен поток 2" разширяват фронта на атаката.

Германският канцлер Ангела Меркел, която ще има разговор с Тръмп по време на форума, даде политическа подкрепа за проекта, който ще доставя руски газ до Германия, въпреки острото недоволство на много европейски правителства. Берлин обаче се мотивира, че това е частно финансиран търговски проект, в който не се влагат никакви публични средства.

Самият Тръмп призова ЕС миналата година, при първата си президентска визита, да купува американски втечнен газ, който обаче излиза по-скъпо на европейците.

Меркел: Втори сме по брой войници в НАТО и защитаваме интересите на САЩ

Самата Меркел не закъсня с отговора си на критиките на Тръмп, припомняйки пред репортери в Брюксел младежките си години в доминираната от Съветския съюз Източна Германия: "Аз лично съм изпитала как една част от Германия беше контролирана от Съветския съюз. Много съм щастлива, че днес ние, Федерална република Германия, сме свободно обединени. Заради това можем да кажем, че провеждаме своя независима политика и вземаме независими решения. Това е много добре, особено за хората в Източна Германия."

Меркел защити също така приноса на Германия за западния алианс, който според Тръмп е наложил твърде голямо бреме на американските данъкоплатци. "Германия прави много за НАТО, - каза тя. - Германия е втора по брой на войниците си (в Алианса), по-голямата част от нашия военен капацитет е поставен на разположение на НАТО и към този момент изпълняваме силен ангажимент в Афганистан. Така ние защитаваме също интересите и на САЩ."

Споровете в НАТО и търговският баланс между САЩ и ЕС

Тръмп обвърза темата за американските военни разходи с излишъка по салдото на ЕС в търговията със САЩ. Той се оплака, че ЕС "прави невъзможно за нашите фермери, работници и компании да правят бизнес в Европа", а "искат от нас щастливо да ги пазим чрез НАТО".

ЕС е най-големият пазар за износа на САЩ, съставляващ 501 млрд. долара в стоки и услуги през 2016 г. - последната година, отчетена от службата на американското търговско представителство.

Съгласно тези данни, вносът на ЕС в САЩ е от порядъка на 592 млрд долара, с което търговският дефицит на Америка спрямо ЕС е 91 млрд. долара.

Миналия месец Тръмп наложи мита върху вноса на стомана и алуминий от ЕС, Канада, Мексико и други страни. ЕС отвърна с мита за вноса на символни американски продукти като мотоциклети и портокалов сок. Опасенията са, че спорът може да прерасне в търговска война.

Още по темата
Още от Свят