Тръмп готов на отстъпки, но не се отказва от стената с Мексико

Президентът предложи сделка, за да се отблокира затвореното 29 дни федерално правителство

Доналд Тръмп, Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп отправи в събота предложение за слагане на край на продължаващата 29 дни частична парализа на федералната администрация.

Той държи на искането си за издигане на ограда по границата между САЩ и Мексико, но предлага някои отстъпки на демократите, съобщи Ройтерс.

В реч в Белия дом Тръмп предложи да бъде удължена закрилата на т.нар. мечтатели - млади имигранти, пристигнали незаконно в САЩ още като деца, както и за тези, които се ползват със статут на временна закрила. В замяна той настоява да се изпълни искането му да бъдат отпуснати тази година 5.7 милиарда долара за изграждането на стена по границата с Мексико.

Някои конгресмени от Демократическата партия вече нарекоха предложението "неприемливо" с мотива, че президентът предлага временна закрила за някои имигранти за неефикасна и скъпоструваща стена по границата.

Малко преди словото на Тръмп, председателката на Камарата на представителите на американския Конгрес, демократката Нанси Пелоси, нарече в комюнике предложението "неприемливо" и добави, че не вярва то да събере необходимия брой гласове, за да бъде прието.

По-конкретно, Тръмп предложи:

  • 5.7 милиарда долара за разполагане на 370-километрова стоманена ограда по границата,
  • 800 милиона долара за технологии и кучета, обучени да откриват наркотици,
  • Наемане на допълнителни 2750 гранични и други служители,
  • 563 милиона долара за финансиране на съдилищата, в които се водят дела, свързани с имиграцията, както и наемането на 75 нови съдии,
  • Тригодишна правна закрила за т.нар. "мечтатели" - около 700 000 имигранти, влезли в страната незаконно, когато са били деца,
  • Удължаване с три години на разпоредбите за лицата, позващи се със статут на временна закрила - около 300 000 души от страни, засегнати от въоръжени конфликти, природни бедствия или други проблеми.
Споделяне

Още от Свят