Тръмп и Абе договориха търговско споразумение, но имат различия за ракетите на Пхенян

Тръмп и Абе договориха търговско споразумение, но имат различия за ракетите на Пхенян

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че САЩ и Япония са се споразумели принципно за ново търговско споразумение, съобщи уточни Асошиейтед прес.

Тръмп и японският премиер Шиндзо Абе обсъдиха предложеното споразумение в рамките на срещата на върха на Г-7 в неделя във френския град Биариц.

Договорът вероятно ще бъде подписан следващия месец в Ню Йорк по време на сесията на Общото събрание на ООН.

Тръмп каза, че двете страни са се споразумели по всяка точка. Двамата лидери не дават много подробности за споразумението, но САЩ се стремят да увеличат селскостопанския си износ за Япония като говеждо и свинско месо, царевица.

Тръмп каза, че Абе се е съгласил Япония да купува повече американска царевица. Абе отбеляза във връзка с "потенциалните покупки на американска царевица", че те ще се извършват от частния сектор.

Постоянният търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър уточни, че споразумението ще отвори пазари за стоки на стойност 7 милиарда долара, допълва Ройтерс.

Тръмп и Абе обаче бяха на различни позиции във връзка със севернокорейските изстрелвания на балистични ракети с малък обсег, предаде Ройтерс.

Тръмп, който се хвали с отношенията си със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, каза, че изстрелванията не са в нарушение на никакво споразумение и съответстват на действията на другите.

Вчера Северна Корея за седми път изстреля балистични ракети с малък обсег, откакто Тръмп и Ким се срещнаха на границата между Северна и Южна Корея през юни.

На срещата на върха на Г-7 в Биариц днес американският президент съобщи, че вероятно ще се срещне отново с Ким Чен-ун.

На въпроса дали се притеснява от изстрелваните от Северна Корея балистични ракети Тръмп отговори: "Не се радвам, но отново повтарям Ким Чен-ун не нарушава американо-севернокорейската договореност". Президентът на САЩ допълни, че на него не му харесват ракетите с малък обсег и допълни, че много страни извършват изпитания с този тип ракети. "В света има ракети, момчета, независимо дали на вас ви се нрави това или не", каза Тръмп.

Президентът поясни, че е обсъждал с Ким Чен-ун въпроса за балистичните ракети с голям обсег и Ким не прави изпитания с тях, както и не извършва ядрени изпитания.

Тръмп допълни, че със севернокорейския лидер си общуват и че е получил много хубаво писмо от него миналата седмица. От него ставало ясно, че Ким бил разстроен, че Южна Корея е извършила военни учения.

Същевременно японският премиер Абе заяви, че изстрелванията на севернокорейските ракети нарушават резолюции на ООН.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят