Тръмп и Болтън обвиниха Китай в намеса в изборите в САЩ

Джон Болтън

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и неговият съветник по въпросите на националната сигурност Джон Болтън обвиниха Китай в намеса в изборите в страната, предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че това е станало в момент, когато Тръмп увеличава своите нападки срещу разследването за предполагаем таен сговор между неговия щаб и Русия преди президентските избори в Съединените щати през 2016 г.

"Всички тези идиоти, които са се съсредоточили върху Русия, би трябвало да започнат да гледат в друга посока - Китай", написа Тръмп в Туитър в събота.

Този коментар бе публикуван сред поредица послания на американския президент с остри критики срещу предполагаемата цензура на консерваторите в социалните мрежи.

Туитът на Тръмп остана до голяма степен незабелязан, докато вчера неговият съветник по въпросите на националната сигурност Джон Болтън също обвини Китай, но и Русия, Иран и Северна Корея, че се опитват да се намесят в изборния процес в САЩ.

"Със сигурност мога да ви кажа, че е налице достатъчно голяма заплаха за националната сигурност на Съединените щати - намеса на Китай, на Иран, на Северна Корея (и на Русия) - за да предприемем мерки, за да се опитаме да ѝ противодействаме. Всъщност става въпрос за четири страни", заяви Болтън по телевизия Ей Би Си.

Попитан за подробности за вмешателството на тези държави и особено на Китай, той отговори мъгляво. "Не искам да влизам в (детайли) какво съм видял или не. Мога да ви кажа обаче, че за изборите за Конгрес през 2018 г. тези четири страни ни безпокоят най-много", заяви Болтън.

Споделяне

Още от Свят