Тръмп и Макрон демонстрираха "страхотно" единство след срещата в Биариц

Доналд Тръмп и Еманюел Макрон по време на пресконференцията в Биариц

Американският президент Доналд Тръмп, традиционен критик на мултилатерализма, и френският му колега Еманюел Макрон, който желае да възстанови състоятелността на формата Г-7, демонстрираха единомислие, приветствайки всички аспекти на напредъка, постигнат на срещата на високо равнище в Биариц, предаде Франс прес.

Бяха два дни и половина на страхотно единство", заяви президентът на САЩ, преди да благодари на своя френски колега, който беше домакин на форума.

При предишната среща на Г-7 в Канада през 2018 г. Тръмп написа туит, с който отхвърли заключителната декларация на форума, припомня АФП.

Макрон, който преди срещата в Биариц заяви, че иска да поднови модела на Г-7, за да не се позволи да стане безполезен, беше доволен от доброто разбирателство с Тръмп, който предварително представляваше заплаха за провал на срещата. "По времето на тази среща на Г-7 успяхме да намерим нови точки на сближаване", каза френският държавен глава.

Двамата лидери постигнаха общи позиции по иранската криза, търговската война, данъчното облагане на дигиталните гиганти, посочва АФП.

Тръмп обяви снощи след края на форума на Г-7, че може да покани руския президент Владимир Путин на следващата среща на групата, която трябва да се проведе догодина в САЩ, въпреки че Русия беше изключена от този формат през 2014 г.

"Със сигурност бих могъл да го поканя", заяви Тръмп, но уточни, че не знае дали Путин, който е "горд човек", би приел поканата. Американският президент каза, че "би било много трудно за Путин" да дойде като гост в клуб, на който преди е бил член, предаде ДПА.

В отговор на въпрос за климатичните промени, американският държавен глава каза, че богатството на САЩ е основано на енергията и той няма да излага това на опасност заради фантазии.

"Мисля, че САЩ имат огромно богатство. Това богатство е под краката ни. Аз вдъхнах живот на това богатство. Ние сме номер едно в производството на енергия в света и скоро ще сме далеч най-добрите", каза Тръмп, запитан за възгледите му за климатичните промени.

"Не смятам да пропилея това богатство, не смятам да го загубя заради фантазии, които честно казано не вършат добра работа", добави Тръмп и посочи, че той самият е природозащитник и иска най-чистите въздух и вода на Земята, предаде Ройтерс.

Френският президент обяви, че през септември ще има среща на високо равнище с участието на лидерите на Украйна, Русия, Германия и Франция, за да се постигне напредък към мир в Украйна, предаде АФП.

"Назрели са условия за полезна среща на върха", каза Макрон в края на форума на Г-7. Той уточни, че датата ще бъде определена с германския канцлер Ангела Меркел, руския държавен глава Владимир Путин и новия украински президент Володимир Зеленски.

Макрон обаче посочи, че лидерите, участвали на срещата в Биариц, не са постигнали консенсус за това Русия да бъде поканена на следващата среща на Г-7, предаде Ройтерс.

Франция излезе снощи с кратко съобщение в края на форума на Г-7, но то не беше комюнике като тези, които обичайно се изготвят на годишната среща.

В съобщението се казва, че седемте индустриализирани държави са ангажирани с открита и честна световна търговия и със световна икономическа стабилност.

Посочва се, че Г-7 желае значими промени в Световната търговска организация, за да стане тя по-ефикасна в защитата на интелектуалната собственост, по-бързото решаване на спорове и изкореняването на нечестните търговски практики.

В изявлението са засегнати също темите за Иран, Либия, Украйна и Хонконг.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?