Тръмп и Макрон обсъдиха в Ню Йорк ситуацията в Сирия и търговски въпроси

Еманюел Макрон и Доналд Тръмп

Президентите на САЩ и на Франция Доналд Тръмп и Еманюел Макрон обсъдиха въпроси, свързани с международната сигурност, в това число и ситуацията в Сирия, а също и търговията между САЩ и ЕС, съобщи Белият дом.

Сред обсъжданите теми е била и тази за противопоставянето на заплахите от страна на Иран, а също и създаването на справедливи условия за търговия между САЩ и ЕС. Двамата лидери са обсъждали и плановете на Тръмп да посети през ноември Париж и да присъства на церемонии, посветени на столетието от края на Първата световна война. Двамата президенти са потвърдили своята привързаност към тясната координация на действията за противопоставяне на глобалните предизвикателства, се казва в съобщението на Белия дом.

Тръмп и Макрон са в Ню Йорк за сесията на Общото събрание на ООН. Срещата между тях се състоя в голям хотел в Манхатън, допълва Франс прес. Тя е продължила час и по време на нея двамата президенти са се опитали да постигнат съгласие по пораждащи разногласие въпроси между САЩ и Франция, пояснява източник от Елисейския дворец.

В срещата участваха и вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс и топ дипломатите на двете страни. Тръмп и Макрон на два пъти си стиснаха ръце пред камерите в началото на разговорите.

Тук сме, за да постигнем резултати, каза Макрон, визирайки общата сигурност, борбата с тероризма и Близкия изток.

Според хора от антуража на Макрон има разногласия между Париж и Вашингтон по определени теми, но те са по-скоро разногласия по подхода и методите, отколкото по целите. Те допълват, че за разлика от миналата година тази година няма нови поводи за конфронтация между двете страни.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?