Тръмп и Макрон "са много по-близки, отколкото изглежда"

Румен Радев: Създаването на европейски сили за отбрана е неизбежно

Тръмп и Макрон "са много по-близки, отколкото изглежда"

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и френският му колега Еманюел Макрон проведоха "много конструктивна“ двустранна среща в Париж. Това заяви източник от Елисейския дворец, цитиран от Ройтерс.

Тръмп е на двудневно посещение във Франция за честванията на 100-годишнината от края на Първата световна война.

Двамата лидери разговаряха часове след гневната реакция на Тръмп на изявлението на Макрон, направено във вторник, че Европа се нуждае от собствена армия, за да укрепи отбранителните си способности и да намали зависимостта си от САЩ, отбелязва агенцията.

Френският президент нарече американския си колега "мой добър приятел" и изглежда го потупа по крака, отбелязва АП.

Източникът от Елисейския дворец изтъкна, че се е получило "недоразумение" и че Тръмп, който написа в Туитър, че изказването на Макрон било "много обидно", заявил на срещата си с френския президент: "Смятам, че сме много по-близки, отколкото изглежда".

"Искаме да помогнем на Европа, но трябва да е справедливо. В момента разходите се поемат предимно от САЩ", каза американският президент.

Френският президент заяви, че Европа трябва да поеме по-голяма отговорност за отбраната си и изрази съгласие с американския си колега, че Европа трябва да поеме по-голяма част от разходите в НАТО.

Макрон защити идеята, заявявайки, че е несправедливо сигурността на Европа да се гарантира изцяло от САЩ. "Затова вярвам, че имаме нужда от повече европейски способности и повече отбрана, за да поемем тази част от тежестта", добави той.

Щатите в САЩ не питат Франция, Германия или други страни, преди да финансират своите въоръжени сили, каза Макрон.

САЩ искат силна Европа и са готови да помогнат на съюзниците си, но Европа трябва да бъде честна при разпределянето на разходите за отбрана, заяви на свой ред Тръмп. "Ние искаме силна Европа, това е много важно за нас. И двамата искаме това да бъде постигнато по възможно най-добрия и ефективен начин", допълни американският президент.

Радев: Създаването на европейски сили за отбрана е неизбежно

За честванията във френската столица е и българският президент Румен Радев.

Помолен да коментира идеята за създаване на обща европейска армия държавният ни глава заяви, че ако в света продължава да има непредсказуемост и  конфронтация, неизбежно ще се стигне и до създаване на пълноценни европейски сили за отбрана.

Изпълнението на поетите ангажименти за отделяне на адекватни средства за изграждане на отбранителни способности от европейските държави-членки в НАТО не може да бъде решен изведнъж, каза още Радев. Той добави, че очаква дебатът по темата да продължи.

„Когато въпросът се постави остро на срещата на върха на НАТО в Брюксел тази година аз изразих ясна позиция, че от една страна - да, европейските държави трябва да отделят повече средства за сигурност, но от друга страна НАТО не е борса, на която можеш да си купиш сигурност. НАТО е съюз на суверенни държави, обединени от общи цели и ценности, така че сигурността не се измерва просто в пари. Тя има много други компоненти“, каза Румен Радев. 

Той ще направи изказване, посветено на потенциала на новите технологии да бъдат фактор за задълбочаване на политическия диалог, икономическия растеж и социалното сближаване в  рамките на участието си в Парижкия форум за мир.

В неделя френският президент ще приеме 100 лидери на държавни, правителствени и международни организации в Париж за тържествата по отбелязване на 100-годишнината от края на Първата световна война.

По време на посещението си държавните и правителствени ръководители ще разгледат и изложбата “Picasso Bleu et Rose” в Музей д’Орсе.

"Първата световна война и последвалите събития са горчиви уроци. Трябва да осмислим тези уроци от цялото изминало столетие и да потвърдим своята привързаност към диалога, взаимното уважение, добросъседството и отказа от насилието като средство за разрешаване на противоречията", каза Румен Радев в отговор на журналистически въпрос.

Той посочи, че Първата световна война е рожба на сблъсък на империалистическото мислене, националистическите мечти и икономическите интереси.

"За съжаление 100 години по-късно тези три елемента отново са във възход и застрашават мира на континента и по света. Днес в Париж се събираме държавни и правителствени ръководители, за да почетем края на една огромна трагедия, отнела милиони животи. Нека не забравяме, че сред тях са и над 100 хиляди българи", каза Радев.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как да се подходи с новата детска болница?