Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Тръмп и Макрон се разбраха да работят за ново споразумение с Иран

Не е ясно дали САЩ ще останат страна по сега действащата ядрена сделка от 2015-та

7 коментара

Президентите на САЩ и Франция Доналд Тръмп и Еманюел Макрон призоваха за ново споразумение с по-строги мерки за сдържане амбициите на Иран. На общата си пресконференция след снощните им разговори двамата демонстрираха съгласие, но Тръмп се въздържа да се ангажира с оставане в сега действащата ядрена сделка, за което го призовават останалите страни, участвали в нейното сключване през 2015 година, предаде ройтерс.

Същевременно американският президент дори засили досегашните си критики към споразумението с Иран, като го определи като катастрофално, безумно и смехотворно.

"Нямаме същите отправни позиции по този въпрос и водихме много задълбочен разговор по темата" на подписаното през 2015 г. споразумение, което цели да попречи на Иран да се сдобие с ядрено оръжие, каза Макрон на съвместната пресконференция. "Затова бихме желали занапред да работим по ново споразумение с Иран", добави той.

Тръмп от своя страна поиска ново споразумение "със здрави основи". "Сегашното споразумение е с изгнили основи, това е лошо споразумение, лоша структура", заяви Тръмп, който по-рано даде на европейските страни по споразумението (Франция, Великобритания и Германия) срок до 12 май да внесат по-твърди мерки в него. "Ще видим какво ще стане след 12-и", каза Тръмп.

"От няколко месеца казвам, че това споразумение не е достатъчно, но поне ни позволява до 2025 г. да контролираме ядрените дейности" на Иран, заяви Макрон. Той изрази желание да се започне работа по ново споразумение "в близките седмици и месеци". "Този път е единственият, който позволява стабилност. Франция не е наивна по отношение на Иран", каза Макрон.

Според френския президент трябва да се обхванат въпроси като блокиране на всякаква иранска ядрена дейност до 2025 г., прекратяване на иранската балистична ракетна дейност и намиране на политическо решение за сдържане на Иран в региона, предаде Ройтерс.

"Мисля, че водихме съдържателни обсъждания по Иран и с нетърпение очакваме да направим нещо. Можем поне да постигнем разбирателство помежду си много бързо. Мисля, че сме доста близо до такова разбирателство", каза Тръмп след среща с Макрон в Белия дом.
Тръмп предупреди Иран да не изпълнява заплахите си, че ще възобнови ядрената си програма.

"Ако рестартират ядрената си програма, ще имат по-големи проблеми от когато и да било досега", заяви Тръмп, без да обясни какво има предвид.

Според Тръмп това споразумение е "безумно и смехотворно", защото не взема предвид балистичните ракети или намесата на Иран в конфликти като тези в Йемен и Сирия.

Френският вестник "Фигаро" пише, че предвидената допълнителна спогодба, която ще позволи запазване на сключената през 2015 г. ядрена сделка, ще съдържа четири стълба: ядрената програма на Иран в краткосрочен план (регламентирана от настоящата ядрена сделка), в дългосрочен - балистичната програма на Иран и намесата му в регионалните конфликти. Двамата лидери се споразумяха да включат към този последен стълб изрично условие за уреждане на конфликта в Сирия, допълва вестникът.

Сирия

Тръмп заяви, че иска да изтегли американските войски от Сирия "относително скоро", но не и преди задачата им да е завършена, като добави, че преговорите по сирийската криза трябва да са част от едно по-обхватно иранско споразумение.

Двамата с Макрон са се съгласили, че никой от тях не иска да дава на Иран допълнителни възможности за влияние в региона.

"Искаме да се приберем у дома. Ще се приберем у дома. Искаме обаче да оставим силен и траен отпечатък в региона и това беше много важна част от разговора ни", каза Тръмп, който благодари на Макрон за участието на Франция в неотдавнашните западни удари по Сирия и в борбата с тероризма.

Макрон, цитиран от Ройтерс, заяви, че не може да даде дата за края на военното участие на Франция в Сирия. Той заяви, че в близките седмици и месеци ще направи оценка какво трябва да се направи по сирийския въпрос. По думите му дипломатическата цел в Сирия е да се гарантира, че сирийците ще могат да живеят в мир. Макрон каза, че първата цел на намесата в Сирия е да се завърши работата по разгромяването на "Ислямска държава" и други радикални групировки.

Освен военната намеса обаче трябва да се намери политическо решение на кризата в Сирия, а за тази цел трябва да се изготвят редица споразумения, които да гарантират, че Сирия ще остане суверенна страна, каза Макрон.

"Похарчихме 7 трилиона долара за Близкия изток и не получихме нищо или даже по-малко от нищо. САЩ повече няма да плащат", каза Тръмп и призова арабските страни от региона съществено да увеличат финансовия си принос за стабилизирането на Сирия, след като там бъде победена ИД. "В Близкия изток има много богати страни и те трябва да увеличат съществено приноса си, за да не се възползва Иран и нашите усилия против ИД. Те трябва да увеличат финансовия си принос, не малко, а колосално", заяви Тръмп.

Северна Корея

Тръмп призова Северна Корея да премахне целия си ядрен арсенал и изрази убеденост, че предстоящата му среща на върха с лидера на КНДР Ким Чен-ун ще е успешна, предаде Франс прес.

"Мисля, че ще бъде много положителна. Започнах един процес и отначало всички решиха, че подхождам неправилно. В същото време обаче от 25 години се водят преговори и нищо не стана, а сега стават много неща. Този въпрос отдавна трябваше да е решен от други американски президенти и други лидери на други страни. Ние напредваме съвсем добре. Организират се срещи и искам да видя премахване на ядреното оръжие в Северна Корея", каза Тръмп.

По думите му севернокорейският лидер Ким Чен-ун е проявил много достойно поведение и предстоящата среща на върха между двамата ще е нещо прекрасно за целия свят. "Беше ни казано, че те биха искали срещата да се състои възможно най-скоро. Водим много добри разговори. Ким Чен-ун е много открит и според мен много достоен, съдейки по всичко", каза Тръмп.

Търговията

Макрон изрази доверие в доброто бъдеще на търговските отношения на Франция със САЩ и заяви, че е хубаво, когато съюзници работят заедно. Той заяви, че търговията между двете страни е балансирана и каза, че всички страни трябва да следват правилата на Световната търговска организация.

В присъствието на френския си гост Тръмп обаче открито съжали, че му се налага да преговаря с ЕС по икономическите въпроси.

"Въпросът за търговския обмен с Франция е сложен, защото го има Европейският съюз. Бих предпочел да преговарям само с Франция", каза Тръмп. "ЕС е много суров с нас. Имат митнически бариери, които са недопустими", заяви президентът на САЩ.

От думите му не се разбра как гледа на европейските призиви да не се въвежда 25 процента мито върху вносната европейска стомана.

Доналд Тръмп заяви, че САЩ вероятно ще постигнат търговско споразумение с Китай и че представители на двете страни ще започнат преговори след няколко дни. "Китай подхожда много сериозно и ние също. Има много добър шанс да постигнем споразумение", каза Тръмп.

На границата с интимното

Визитата на френския президент е първото държавно посещение на чуждестранен лидер в САЩ от встъпването в длъжност на Доналд Тръмп. Въпреки разногласията им по множество въпроси Макрон прави всичко възможно за създаване на тесни отношения с президента на САЩ, отбелязва АФП.

"Той ще е велик президент за Франция, предричам го", каза Тръмп за Макрон преди двамата да влязат в Овалния кабинет и добави, че френският президент "се справя чудесно".

Когато президентът Доналд Тръмп посрещна френския си колега Еманюел Макрон в Белия дом, езикът на телата им стигна далеч отвъд уважителните ръкостискания между двама световни лидери и бе на границата с интимното, пише американският в. "Ню Йорк таймс".

Двамата демонстрират съвършено разбирателство, а на четири очи работят по изглаждане на различията. Човек ще каже, че никакво разногласие не може да развали прочувственото приятелство между Тръмп и Макрон. Те се прегръщат, потупват се по гърбовете, държат се за ръка и за пръв път американският президент разцелува свой колега, пише френският в. "Фигаро".

Тръмп увеличи списъка от прояви на дипломатическа симпатия, като прибави към него изчеткването на пърхот от костюма на госта, в случая френския президент, предаде Франс прес.

Тръмп направи изненадващия жест точно преди двамата лидери да позират за фотографите в Овалния кабинет на Белия дом. Самият Макрон изглежда се посмути от тази проява на загриженост.

"Имаме много привилегировани отношения, даже сега ще махна този пърхот", каза Тръмп докато изчеткваше с ръка рамото на черния костюм на Макрон. "Трябва да го направим безупречен, сега е безупречен", оправда се президентът на САЩ.


Вечерта американският президент посрещна френския си колега на първата държавна вечеря, организирана от правителството му, предаде Асошиейтед прес. При пристигането си Еманюел и Брижит Макрон си размениха прегръдки и целувки с Доналд Тръмп и съпругата му Мелания.

Американската първа дама беше избрала дълга сребриста рокля "Шанел", изрисувана ръчно със сребро и украсена с кристали и пайети. Брижит Макрон носеше кремава дълга рокля "Луи Вюитон" с дълги ръкави и златни детайли. Двамата президенти бяха облечени в черни смокинги.

На държавната вечеря присъстваха 123-ма гости, сред които вицепрезидентът Майк Пенс, членове на правителството, председателят на Върховния съд Джон Робъртс, шефът на ЦРУ Майк Помпейо, 94-годишният бивш държавен секретар Хенри Кисинджър, шефът на "Епъл" Тим Кук, медийният магнат Репърт Мърдок и двама шампиони от зимните олимпийски игри.

На първата държава вечеря, дадена от бившия президент Барак Обама в чест на Индия, имаше над 300 гости, припомня АП.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

7 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. анита хегерланд
  #7

  Езикът на тялото в бизнеса: "прекаленото скъсяване на физическата дистанция, навлизането в личната зона на комфорт може да се възприеме като агресия или още по-лошо - като просташка проява".

 2. анита хегерланд
  #6

  Снимките са феноменални!!!

 3. Real ''Mickey''
  #5
 4. Kiril Kovatchev
  #4

  Макрон смело се зае с непосилната задача да направлява суетен орангутан.

 5. Лизи Гугуткова
  #3

  Германия дарява още един милиард евро за Сирия
  Берлин вече отпусна 4.5 милиарда евро като помощ за Сирия от 2012 г.
  Германия обеща да отпусне още 1 милиард евро за нуждаещите се в Сирия и за бежанците от разкъсваната от конфликт държава в съседните страни, предаде DPA.
  Външното министерство в Берлин обяви, че допълнителни 300 милиона евро могат да бъдат добавени към тази сума през втората половина на годината.

  --Безчовечното поведение на режима на Асад е посегателство срещу основните ценности

 6. Коментарът е изтрит в 21:19 на 25 май 2018 от автора.
  #2
 7. Мони Монев Тиранофоб
  #1

  Donald J. Trump ‏Verified account @realDonaldTrump Нашите две големи републики са свързани помежду си от вечните връзки на историята, културата и съдбата. Ние сме хора, които ценят нашите ценности, защитават нашата цивилизация и разпознават образа на Бога във всяка човешка душа.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.