Тръмп и Путин може да се срещнат на 11 ноември в Париж

Тръмп и Путин

Американският президент Доналд Тръмп потвърди, че може да се срещне с руския си колега Владимир Путин на 11 ноември в Париж, когато ще бъдат отбелязани 100 години от края на Първата световна война.

"Може да се срещнем, както се обсъжда в момента. Както знаете, Джон Болтън е в Русия, където дискутира различни теми, включително новата ядрена ситуация“, заяви Тръмп пред журналисти в Овалния кабинет.

"Не бяхме третирани добре в продължение на години… Мисля, че нещо полезно може да произлезе от това. Вероятно ще се срещнем, все още не е уточнено, но ще стане факт", каза Тръмп по повод евентуална среща с Путин и намеренията на Съединените щати да се оттеглят от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег.

Късно във вторник Путин обяви, че е готов да се срещне с Тръмп на 11 ноември в Париж. Той отправи предложението си на среща в Кремъл със съветника на Тръмп по въпросите на националната сигурност Джон Болтън.

Путин оцени предишната си среща с американския президент през юли в Хелзинки, като "макар и трудна на моменти, но конструктивна като цяло" .

"Затова за нас, честно казано, понякога е изненадващо да виждаме как Съединените щати предприемат по отношение на Русия с абсолютно нищо непровокирани стъпки, които ние не можем да наречем приятелски. Ние практически не отговаряме на нито една ваша стъпка – не, всичко това продължава и продължава", каза Путин.

За два дни в Москва Джон Болтън успя да разговаря със секретаря на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев, с министрите на отбраната и на външните работи Сергей Шойгу и Сергей Лавров, както и с президента Владимир Путин.

В края на посещението си Болтън даде заключителна пресконференция. Той каза, че е имал продължителен разговор с президента на Русия Владимир Путин относно руската намеса в изборите в САЩ, като го уведомил, че това е непродуктивно поведение на Москва, предаде Ройтерс.

"Не се месете в американските избори", предупредил той руския президент.

Болтън каза още, че двамата с Путин са разговаряли дълго и за договора за ракетите със среден и малък обсег и намеренията на Вашингтон да го денонсира. Той подчерта, че САЩ са далеч от решението да разположат наново такива ракети с ядрени бойни глави при евентуално оттегляне от договора, подписан между САЩ и СССР през 1987 г.

Съветникът по националната сигурност на САЩ поясни, че е налице нова стратегическа реалност, в която ракетите с ядрен заряд вече не са само двустранен въпрос, тъй като Китай вече разполага с такива ракети.

Китайските ракети биха били забранени от договора за ракетите със среден и малък обсег, ако Пекин беше страна по него, добави Болтън.

На пресконференцията си Болтън потвърди увереността на Вашингтон, че от 2013 г. насам Москва нарушава договора за ракетите със среден и малък обсег, добави Асошиейтед прес.

По думите на американския дипломат опасността за Европа не се състои в оттеглянето на САЩ от договора, а във "вече дислоцираните руски ракети". На въпрос дали пактът може да бъда спасен, ако Русия отново започне да го спазва, Болтън отговори, че е малко вероятно това да се случи предвид опроверженията на руската страна.

Русия винаги е отричала, че нарушава Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, като на своя страна твърди, че нарушителят е другата страна, припомни АП.

Джон Болтън спомена, че Вашингтон още не е решил дали да налага нови санкции срещу физически и юридически лица в Русия заради отравянето с нервнопаралитично вещество на Сергей Скрипал и дъщеря му. Москва също отрича да има нещо общо покушението срещу бившия руски шпионин.

Още по темата
Още от Свят