Тръмп и републиканците искат да закрият програмата за Зелена карта

Идеята е да идват кандидати с умения, а не роднини на хора, които вече са в САЩ

Тръмп и републиканците искат да закрият програмата за Зелена карта
Президентът на САЩ Доналд Тръмп предложи закон за намаляване наполовина на легалната имиграция в страната в следващите 10 години, който закрива програмата за т.нар. Зелена карта и ограничава възможността семействата на американски граждани да пристигат легално в САЩ.
 
Според Тръмп предложението "ще намали бедността, ще увеличи заплатите и ще спести на данъкоплатците милиарди долари".
 
Законопроектът включва въвеждане на основаваща се на заслуги система за определяне на това кой да бъде приеман в САЩ и на кого да се предоставя зелена карта за законно пребиваване. При тази система се дава предимство на кандидатите въз основа на умения, образование и език, а не на роднински връзки с хора, които вече са в САЩ.
 
Планът предвижда да се ограничи до 50 000 броят на бежанците, приемани в САЩ всяка година, и да се премахне визовата лотария, при която се раздават по 50 000 визи годишно на жители на държави, от които в момента не пристигат много мигранти в Америка. 
 
По оценка на инициаторите му законодателството би намалило броя на приеманите в САЩ имигранти с 41 процента през първата година и с 50 процента за 10 години.
 
Инициативата, разработена по модела на канадската и австралийската имиграционна система, беше представена в момент, когато Сенатът се опитва да се възстанови след като не успя да приеме законопроект за здравеопазването и все още трябва да одобри законодателство за повишаване на тавана на дълга до края на следващия месец.
 
Републиканците трябва да постигнат съгласие и по бюджета и се надяват да реформират американския данъчен кодекс - цели, които оставят малко време за имиграцията преди кампанията за изборите през 2018 г.
 
Законопроектът, предложен от републиканските сенатори Том Котън и Дейвид Пардю, предвижда да се намали наполовина законната имиграция в САЩ за 10 години, като рязко се ограничи възможността на американските граждани и законните жители да довеждат свои роднини в страната, посочва в. "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА. 
 
Планът би довел до най-големите промени в системата на законната имиграция от десетилетия и представлява поредният опит на Тръмп да намали броя на пристигащите хора в САЩ.
 
С предложението за ограничаване на законната имиграция Тръмп засилва дебатите за националната идентичност, икономическия растеж, трудовата справедливост и американските ценности, които присъстваха в кампанията му миналата година. 
 
Според критиците му това законодателство би подкопало образа на САЩ като убежище за бедните и угнетени народни маси. А президентът и неговите съюзници настояват, че САЩ прекалено дълго време са приемали твърде много ниско квалифицирани имигранти, ощетявайки американските работници.
 
Въпреки подкрепата на Тръмп законопроектът е критикуван от политици както от Републиканската, така и от Демократическата партия и едва ли ще бъде приет от Конгреса в сегашния вид.
 
Републиканците отдавна са обединени по въпроса за незаконната имиграция, но законната имиграция е тема, която предизвиква доста повече разделения.
 
Мнозина подкрепящи бизнеса републиканци отдавна одобряват законната имиграция, а новото законодателство вероятно ще разпали разногласията между тях и по-популистките им съпартийци.
 
Що се отнася до демократите, техният лидер в Сената Чък Шумър каза, че предложението за намаляване на законната имиграция "няма много смисъл" и че партията му няма да подкрепи плана, отбелязва изданието.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят