Тръмп и Тереза: Шест ключови момента от специалните им лични отношения

Тереза Мей и Доналд Тръмп

Дългоочакваната първа визита на президента на САЩ Доналд Тръмп във Великобритания и разговорите му с премиера Тереза Мей ще бъдат наблюдавани внимателно, защото те ще покажат "здравословното състояние" на т. нар. "специални отношения" между двете страни, съобщи ДПА.

Резултатите до голяма степен ще зависят от личната "химия" между Мей - уравновесен кариерен политик, която се гордее с внимателния си подход при вземането на решения, и Тръмп - безцеремонна, често враждебна бивша телевизионна звезда от риалити шоу, отбелязва агенцията.

Ето някои от най-съществените моменти в техните лични отношения досега:

През януари 2017 г. Мей стана първият чуждестранен лидер, посетил Тръмп в Белия дом, след като встъпи в длъжност. От тази визита се запомни кадърът, показващ как Тръмп хваща Мей за ръката, за да ѝ помогне при слизането по стъпалата пред колонадата на Белия дом.

Мей също така успя да получи от Тръмп потвърждение на американския ангажимент към НАТО, което за кратко дори се смяташе за дипломатически удар поради изразените по-рано резерви на президента към алианса.

Всички позитивни знаци от този момент обаче скоро бяха разсеяни от Тръмп, който още същия ден обяви планове да забрани на мигранти от седем страни с предимно мюсюлманско население да влизат в САЩ - решение, което предизвика яростни критики и отклони вниманието от Мей.

Тръмп предизвика гняв във Великобритания и бе остро порицан дори от Мей миналия ноември, когато качи в Туитър антиислямски видеоклипове на крайнодясната групировка "Британия на първо място". След като редица британски политици го заклеймиха за този ход, Тръмп, предприе безпрецедентна атака срещу един от най-близките съюзници на Америка, отвръщайки с непокорно послание, отхвърлящо каквото и да е разкаяние. Няколко месеца по-късно той каза, че не е искал да обиди никого във Великобритания.

Тръмп даде на Мей мощно дипломатическо рамо след отравянето с нервнопаралитично вещество на бивш руски двоен агент на английска земя през март. Когато Лондон посочи с пръст Кремъл и изгони много руски дипломати, Тръмп застана зад Мей и изгони 60 руски дипломати от САЩ в знак на солидарност.

Великобритания и САЩ отново демонстрираха солидарност в сферата на отбраната и сигурността през април, когато Мей рискува да си навлече гнева на един скептичен парламент, като се присъедини към предвожданите от САЩ бомбардировки срещу силите на сирийския президент Башар Асад.

Лондон и Вашингтон изразиха съгласие, че Асад стои зад химическата атака срещу цивилното население в Дума и следва да бъде наказан за това.

Мей позвъни на Тръмп през март, изразявайки "дълбока загриженост" относно плановете му да наложи мита върху вноса на стомана и алуминий от ЕС и други страни. Тръмп обаче не се съобрази и въведе новите мита. Когато

ЕС започна подготовка за ответни мерки, Мей се оказа в положението да призовава за сдържаност от двете страни, опасявайки се, че ескалацията по реципрочен принцип ще извади наяве рисковата зависимост на ЕС от свободната търговия след напускането на ЕС.

На срещата на върха на Г-7 в Канада миналия месец британските представители бяха видимо доволни, че всички участници са успели да убедят Тръмп да подпише общата декларация след приключването на срещата. Мей похвали споразумението като доказателство, че чрез преговори може различията да бъдат преодолявани и нещата да се случват. Часове след като си замина, Тръмп обаче се отрече от своя подпис. Помощниците спестиха изненадващата новина на Мей преди тя да се качи на самолета и да отлети. Каква бе нейната реакция? "Мълчалив шок, при дадените обстоятелства".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят