Тръмп: Идеята за закупуване на Гренландия е "стратегически интересна"

Нуук, столицата на Гренландия

Американският президент Тръмп потвърди, че неговата администрация е проучвала шансовете да купи Гренландия от Дания. По думите му островът представлява "стратегически" интерес, но не е топ приоритет.

"Дания фактически притежава Гренландия, ние сме много добри съюзници. Пазим Дания, така както и голяма част от останалия свят, така че идеята се появи и аз я определих като стратегически интересна, ще поговорим малко с тях, но не е номер 1 в списъка."

По-рано икономическият съветник на Белия дом Лари Къдлоу потвърди, че президентът Доналд Тръмп иска да помисли за възможността да купи Гренландия, въпреки изявлението на правителството на полуавтономната територия на Дания, че тя не е за продан, предаде Асошиейтед прес.

Къдлоу каза пред телевизия Фокс, че не може да предскаже какво ще се случи, но нарече Гренландия стратегическо място с много ценни минерали.

Американските военни от години разполагат с военновъздушната база Туле в Гренландия - най-северната американска база. Тя е част от глобалната мрежа радари и други сензори, които издават предупреждения за балистични ракети и осигуряват наблюдение на космическото пространство, посочва АП.

Датската министър-председателка Мете Фредериксен потвърди, че Гренландия не е за продан, предаде ДПА.

При пристигането си на арктическия остров тя посочи пред репортери, че "Гренландия не е датска, а гренландска. А относно съобщенията, че президентът на САЩ е проявил интерес да купи Гренландия, Фредериксен каза: "Силно се надявам, че това не е било сериозно".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?