Тръмп: Идват две много болезнени седмици

Жертвите в САЩ вече са над 4000, а експерти предупредиха, че могат да достигнат 200 хиляди

Сн. ЕПА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп предупреди, че предстоят "две много болезнени седмици" на фона на все по-разпространяващата се епидемия в САЩ. Жертвите в страната вече са над 4000, а случаите близо 200 хиляди.

Тръмп призова американците да спазват указанията за справяне с болестта и да участват във войната с епидемията.

"Искам всеки американец да бъде подготвен за трудните дни, които предстоят. Ще преминем през много сложни две седмици и се надяваме, както предричат експертите, де започнем да виждаме някаква светлина в тунела. Но това ще бъдат много болезнени две седмици", каза той.

На брифинг в Белия дом Доналд Тръмп посочи, че всеки човек "има роля, която трябва да бъде изиграна, за да може войната с болестта да бъде спечелена".

Двоен ръст на жертвите само за няколко дни 

Броят на починалите от Covid-19 в САЩ от началото на пандемията достигна 4027, което е двукратно увеличение за три дни, обяви днес университетът "Джонс Хопкинс. 

В събота беше съобщено за 2010 починали.

Болниците вече изнемогват. Липсват достатъчно респираторни апарати, легла и персонал.

Въпреки че епицентърът на епидемията е Ню Йорк, вече всички в Съединените щати живеят в безпокойство на фона на регистрираните над 181 000 случая на заразяване и 3600 смъртни случая, които са повече от официално обявените смъртни случаи в Китай (3305).

Трима от четирима американци са поставени под строга карантина.

Повечето големи градове са засегнати, расте броят на случаите на заразяване в появилите се през последните дни огнища на епидемията в градове като Чикаго и Ню Орлиънс.

Дори земеделските щати, като например Монтана, където има много малко потвърдени случаи на заразяване, настойчиво искат от федералното правителство маски и тестове за коронавирус, които за момента се пазят за тежко болните и най-уязвимите. 

Нов черен рекорд

Коронавирусът е отнел живота на 865 души за последните 24 часа в САЩ, съобщи университетът "Джонс Хопкинс".

Световният рекорд за най-много починали от Covid-19 за едно денонощие бе поставен в Италия на 27 март (969 смъртни случая).

Жертвите може да са над 200 хиляди  

Белият дом прогнозира, че жертвите на коронавируса в САЩ ще бъдат между 100 000 и 240 000, ако се спазват сегашните указания за социално дистанциране, съобщи Асошиейтед прес.

Прогнозите бяха представени вчера на брифинг в Белия дом.

Ако не бяха въведени мерки за спазване на социална дистанция в страната, щяха да умрат между 1.5 милиона и 2.2 милиона души, заяви координаторката на работната група в Белия дом за борба с Ковид-19 Дебора Бъркс.

Мерките работят

В неделя Тръмп удължи до 30 април мерките за социална дистанция, които включват призив към американците да не се събират на масови прояви, да работят от вкъщи, да се спрат училищните занятия и др.

Преди дни президентът обмисляше опция за премахване на ораниченията до Великден, за да започнат американците да се връщат на работа. Това се оказва невъзможна задача.

"Виждаме какво става в Ню Йорк, положението е много тежко" и "трябва да се подготвим за нарастване на числата през идните дни или следващата седмица", предупреди д-р Антъни Фаучи, един от основните съветници на Тръмп за пандемията.

"Но не бива да се обезсърчаваме от това, защото мерките за смекчаване" на разпространението на заразата "работят и ще продължат да дават резултати", добави той.

Ню Йорк се трансформира заради коронавируса

Палатки са появяват в Сентръл Парк и пред болниците, а конферентният център в Манхатън и спортният център "Флашинг Медоус" са превърнати в болници, пише Франс прес.

Ню Йорк, епицентър на епидемията в САЩ, където вече има повече смъртни случаи, отколкото в Китай, преживява метаморфоза, за да може медицински грижи да получат десетки хиляди потенциални болни от коронавирус.

В десетината палатки, разпънати от неделя в Сентръл парк, се очаква да бъдат настанени до 70 пациенти, болни от вируса, идващи от намиращата се наблизо болница "Маунт Синай".

"Гледаме филми като "Заразяване" и си мислим, че подобно нещо никога няма да се случи, а като се случи наистина, изглежда сюрреалистично", казва 57-годишната Джоан Дънбар, дошла да наблюдава трансформацията на това емблематично за Манхатън място.

След осем дни работа на Инженерния корпус на сухопътните войски на САЩ конферентният център "Джавитс сентър" в Манхатън е вече готов и в него са поставени близо 3000 легла, на които да бъдат настанени пациенти, които не са болни от коронавируса, за да може болниците да се концентрират върху епидемията.

На няколко пресечки оттам на фона на небостъргачите се откроява внушителният силует на бялата плаваща болница "Комфорт", пристигнала в понеделник с капацитет от хиляда легла.

В Ню Йорк бе взето решение и други сгради да бъдат превърнати в болници. Сред тях са една от сградите на тенис комплекса "Флашинг Медоус" в квартал Куинс, както и хотели, в които ще бъдат настанявани хора, заразени с вируса, които обаче не са развили тежки симптоми на болестта.

Икономическата столица на САЩ и щатът Ню Йорк, в който вчера случаите на заразяване бяха близо 76 000, а смъртните - 1550, започнаха надпревара с времето, за да увеличат болничния си капацитет преди пика на епидемията, който се очаква да настъпи в период от седем до 21 дни, заяви губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо. Куомо съобщи вчера, че неговият брат, който е телевизионен водещ в телевизия Си Ен Ен, е заразен с коронавируса.

Губернаторът призова нюйоркчани да преосмислят надеждите си, за да не се събуждат разочаровани всяка сутрин, виждайки как ситуацията се влошава.

"В цял Ню Йорк в нормални времена разполагаме с около 20 000 легла. Предвиждаме, че всички те ще бъдат трансформирани в легла за полагане на интензивна грижа за пациенти, болни от Ковид-19. Трябва да утроим капацитета си", заяви кметът Бил де Блазио.

Осезаемо безпокойство

"Нюйоркчани се намират в трудна ситуация и ние правим всичко възможно за гарантиране на легла на фона на увеличаващия се брой случаи" на заразяване, заяви пред Си Ен Ен доктор Антъни Фаучи, експерт по инфекциозни болести, който е съветник на Доналд Тръмп по въпросите на кризата с коронавируса.

В Ню Йорк, който никога не е бил толкова пуст и мълчалив, и в който, подобно на много европейски градове, вечерно време вече се чуват аплодисменти в израз на благодарност към здравните работници, борещи се с вируса, безпокойството е все по-осезаемо.

Навсякъде има хирургически маски, а жилищните сгради "никога не са били толкова почиствани", казва Джоел Кесада, чистач в жилищен комплекс в Манхатън, където е минал от 40-часова на 55-часова работна седмица.

Лари Гросман, управител на супермаркет, казва, че през последните дни е загубил 14 от 75-те си служители "или защото са болни, или защото ги е страх да дойдат на работа" въпреки стъклените протектори, поставени на всяка от касите.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус