Тръмп има проблем с жените от предградията

Тръмп има проблем с жените от предградията

"Мога ли да ви помоля за услуга, жени от предградията? Бихте ли ме харесали?"

Доналд Тръмп знае, че има проблем с жените и най-вече с тези от предградията, които, след като допринесоха за изненадващата му победа през 2016 г., изглежда са му обърнали гръб.

"Моля ви, моля ви. Нали спасих противния ви квартал?, умоляваше той в средата на октомври на митинг в Пенсилвания.

Президентът републиканец, който се кандидатира за втори мандат, може и да е категоричен, че "жените наистина харесват Тръмп", но сондажите показват съвсем различна картина, с преднина, надхвърляща често 20 пункта, за демократа Джо Байдън.

Преди четири години Хилари Клинтън - първата жена, която имаше реални шансове да влезе в Белия дом, не разчиташе на пълната подкрепа на женския електорат.

Макар демократката да беше спечелила мнозинството жени като цяло, повече от половината от белите избирателки бяха подкрепили милиардера, въпреки разпространяването, малко преди гласуването, на запис от 2005 г., на който той се хвали как опипва жените.

Управление на пандемията

Отвръщането от Тръмп се конкретизира през 2018 г. на парламентарните избори в средата на мандата, когато републиканците загубиха камарата на представителите, отчасти поради изблика на подкрепа на бели жени от предградията.

През 2016 г. Доналд Тръмп като цяло беше спечелил изборите в тези крайградски жилищни райони с 47 процента срещу 45 процента за Хилари Клинтън.

Сред решилите как да гласуват утре за президент кандидатът демократ Джо Байдън е с около десет пункта преднина сред този ключов електорат. И, според анализа на сайта "FiveThirtyEight", жените са в основата на обрата.

Обвиняват го главно, че поведението му често се смята за сексистко или женомразко, илюстрирано за пореден път миналата сряда по време на кампанията му в Аризона.

"Ела, бързо, бързо, бързо!", повика той кавалерски сенаторката републиканка Марта Максали, която рискува да загуби мястото си на изборите, за да я покани да говори на сцената. "Имаш минута, Марта! Те не желаят да чуят това", добави той, загрижен да остане единствената звезда.

На изборите в средата на президентския мандат, "отношението и риториката" на Доналд Тръмп бяха преценени като "твърде обезпокоителни" от близо половината от жените републиканки и от 51 процента от белите жени в предградията, обяснява за АФП Бетси Фишър Мартин, политолог от Американския университет във Вашингтон.

Тези, които го подкрепиха, въпреки резервите си, обясниха, че са го направили заради политическите му решения, но "две години по-късно, особено заради управлението на (пандемията от корона)вируса, те вече не пренебрегват тези резерви", добавя тя.

Затова бившият магнат в недвижимите имоти отделя голяма част от времето на митингите си в опит да убеди "тези жени от предградията" да гласуват за него.

Представяйки се като президента, който "спаси предградията", той обвинява Джо Байдън, че иска да ги "унищожи", а с тях и "американската мечта". Той размахва заплахата от план на демократите, целящ, според него, построяването на жилищни сгради, в интерес на социалното и расово многообразие, редом до еднофамилните къщи, които американците и американките ценят толкова много.

"Съпрузите ви да се върнат на работа!"

"Жените искат сигурност", заяви тази седмица той в Мичиган, намеквайки, че това многообразие ще бъде заплаха.
По-специално, последва негово изненадващо послание.

"Ще върна децата ви в училище", похвали се той. "И знаете ли какво още? Връщаме съпрузите ви обратно на работа!".

Критиките изригнаха.

"Това дори не е вярно", възмути се председателката демократка на Камарата на представителите Нанси Пелоси, тъй като безработицата остава висока, а множество училища са затворени заради пандемията. "Но освен това, в кой век живее той? Той е толкова далеч от реалностите в живота".

Недоброжелателите на кандидата за президент се подиграват на тази визия, достойна за 50-те години на миналия век - на бели жени домакини, които копнеят за спокойствие в предградието им.

Жените, както и американските предградия обаче, са се развили значително. Майките, които се занимават само с домакинството, през 2016 г. са били само 27 процента от американските жени, срещу 49 на сто половин век по-рано, според проучване на изследователския център "Пю".

Освен това, работещите жени са сред големите губещи от икономическата криза, предизвикана от коронавируса, загубили работата си или принудени да спрат да работят, за да се грижат за децата си.

"Днес жените от покрайнините са по-загрижени за Ковид и здравето на семействата си, отколкото за абстрактната идея за демонстранти в техните квартали", според Бетси Фишър Мартин.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят