Тръмп иска да прави военен парад за 4-ти юли

Президентът на САЩ твърди, че се вдъхновил от Франция

Тръмп иска да прави военен парад за 4-ти юли

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че обмисля да организира военен парад във Вашингтон на националния празник на САЩ Деня на независимостта (4 юли), като се е вдъхновил от парада по повод Деня на Бастилията, на който присъства в Париж, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

На среща с френския президент Еманюел Макрон в кулоарите на Общото събрание на ООН Тръмп заяви, че е поискал от началника на администрацията на Белия дом, пенсионирания генерал от морската пехота Джон Кели, да разгледа възможността за подобна демонстрация на военната мощ на САЩ.

"Хората не знаят какви големи войни има във Франция", заяви американският президент, коментирайки парада в Париж, на който присъства тази година.

Най-вече заради това, на което станах свидетел, обмислям да направим нещо подобно на четвърти юли във Вашингтон, по булевард Пенсилвания“, разкри американският президент. „Ще се опитаме да надминем французите“.

Той отбеляза, че парадът във Франция е включвал представители на различни войници, от различни войни и въоръжени сили, носещи различни униформи. "Беше наистина добре направено", подчерта той.

Тръмп обсипа с комплименти френския си колега, заявявайки, че той върши страхотна работа в своята страна и е уважаван от американци и французи.

Разчитайки на добрите си отношения с американския си колега, Макрон планира да стане говорител на голяма част от международната общност, като поиска от американския президент да продължи да поддържа сключеното през 2015 г. споразумение между Иран и шестте големи сили, както и за връщането на САЩ в Парижкото споразумение за климата.

Тръмп оттегли страната си от споразумението през месец май тази година, но вчера държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън обяви, че САЩ могат и да не напуснат договора.

"Имаме много общи възгледи", подчерта Макрон.

Тръмп и Макрон обсъдиха и други международни проблеми, включително тероризма и сигурността.

Веднага в социалните мрежи се появиха коментари и предположения, че Тръмп иска всъщност да имитира парадите на Червения площад, на които Русия показва ракетите и танковете си. Не случайно в книгата си "Какво стана" Хилъри Клинтън пише, че милиардерът е обсебен от диктатори като Путин и иска да управлява по същия начин и САЩ.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?