Тръмп иска да премахне гражданството по рождение

Тръмп иска да премахне гражданството по рождение

Американският президент Доналд Тръмп каза, че иска да отмени конституционното право на деца на чужденци да получават американско гражданство на основание на това, че са се родили в Съединените щати.

"Ние сме единствената държава в света, където човек идва и има бебе и бебето всъщност е гражданин на Съединените щати..Това е нелепо. Това е нелепо и трябва да се прекрати", заяви Тръмп в ефира на телевизионния канал Axios.

Правото на получаване на гражданство по рождение се предоставя в 14-та поправка към конституцията на САЩ. Според Тръмп обаче, за отмяната на това право не е нужно да се внасят нови конституционни поправки, а може да стане само с президентски указ.

Тръмп каза, че вече е обсъждал въпроса със съветниците си и отмяната вече се подготвя и ще се случи.

Изказването му става седмица преди междинните избори в САЩ, които до голяма степен ще предопределят как ще протече останалата част от мандата му. Пресичането на нелегалната имиграция бе сред основните обещания в президентската кампания на Тръмп, но темата остава на дневен ред, като все повече американци се обявяват за по-твърда политика в тази област.

Той смята, че съсредоточаването върху имиграцията ще активизира неговите поддръжници и ще помогне на републиканците да запазят мнозинството си в Конгреса.

Премахването на гражданството по рождение би предизвикало съдебна битка заради едностранната възможност на президента да промени конституционна поправка, която гарантира това право на децата, родени в САЩ.

Попитан за законността на подобен указ, Тръмп заяви: ". . . казват, че мога да го направя просто с изпълнителна заповед". По думите му адвокатите на Белия дом разглеждат неговото предложение. Не е ясно колко бързо той би могъл да предприеме действия за издаване на указ.

Четиринадесетата поправка

Четиринадесетата поправка на американската конституция е приета малко след края на гражданската война в САЩ през юли 1868 г. Тя гласи, че всички лица, родени или натурализирани в Съединените щати и подчинени на тяхната юрисдикция, се явяват граждани на Съединените щати и на щата, в който живеят.

Според някои юристи предоставянето на гражданство по право на раждането в САЩ е следствие от неверен прочит на поправката, която първоначално се е прилагала по отношение на бившите роби.

"Концепцията, съгласно която да си роден на географската територия на САЩ автоматично дава право на гражданство е абсурд от гледна точка на историята, конституцията, философията и практиката", написа бивш служител от администрацията на Тръмп във "Вашингтон пост".

Правото на гражданство по рождение, известно като Jus soli, е твърде разпространена международна юридическа норма. Тя се практикува в над 30 държави.

Аналогично право се прилага в Канада, Мексико, Бразилия, Аржентина и редица страни от Централна и Южна Америка.

Това не е единствената демонстрация на твърда имиграционна политика от страна на Тръмп в хода на настоящата предизборна кампания. Той обеща да изпрати армията, която изцяло да затвори границата с Мексико заради нарастващия приток на бежанци от Хондурас, Гватемала, Славдадор и други страни в Централна Америка.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?