Тръмп иска да спре нелегалните мигранти от Мексико с 5% мита на всички стоки

Тръмп иска да спре нелегалните мигранти от Мексико с 5% мита на всички стоки

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че САЩ ще наложат 5-процентни мита на всички стоки, които идват от Мексико. Целта е по този начин мексиканските власти да бъдат принудени да вземат мерки срещу нелегалната миграция към САЩ.

Митата ще се увеличават, докато проблемът с нелегалната миграция бъде решен”, написа Тръмп в Туитър. Те ще влязат в сила на 10 юни и ще важат за всички стоки.

Налагането на митата е поредният опит на Тръмп да огранични нелегалната миграция от Мексико. Основното му предизборно обещание бе да построи стена по границата между двете държави. Това още не е направено.

Съобщението на Тръмп се случи ден след като граничните полицаи в Ел Пасо, Тексас, задържаха най-голямата група мигранти, срещани някога от службата за граничен контрол – 1036 души, припомня БГНЕС.

През последните месеци броят на задържаните мигранти е над 100 хиляди на месец. Това са предимно хора, които бягат от бедността и насилието в Централна Америка, за да поискат убежище, след като пристигнат на американска земя.

Мексико има много силни имиграционни закони и може лесно да спре незаконния поток на мигранти, включително чрез връщането им в родните им страни. Освен това Мексико може бързо и лесно да спре незаконните чужденци, преминаващи през южната граница с Гватемала”, гласи официално становище на Белия дом.

В отговор президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор заяви, че ще изпрати делегация, оглавявана от външния министър до Съединените щати, за да разреши ситуацията.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?