Тръмп иска да утрои първия митинг, с който възобновява предизборната си кампания

Тръмп иска да утрои първия митинг, с който възобновява предизборната си кампания

Американският президент Доналд Тръмп, който разчита на голям предизборен митинг в Тълса, щата Оклахома, за да възобнови истински предизборната си кампания, вчера отхвърли призивите той да бъде отменен заради риска от коронавирус, като обяви, че дори иска да утрои размерите му.

"Разполагаме със сцена за 22 000 души, но смятам, че ще използваме също съседната конгресна зала, а тя може да побере 40 000 човека", заяви Тръмп пред журналисти в Белия дом.

Местният всекидневник "Тълса Уърлд" отбеляза звително вчера в редакционна статия, че здравният риск от масовото събиране в затворено пространство представлява твърде голяма заплаха.

"Моментът не е подходящ и Тълса не е правилното място за митинг на Тръмп", се посочва в материала и се напомня, че макар град Тълса и щатът Оклахома да са разрешили възобновяването на работата на търговските обекти, пандемията продължава да се разраства.

Митингът, първоначално предвиден за 19 юни - денят в който се отбелязва отмяната на робството - трябваше да бъде пренесен за следващия ден "от уважение към паметната дата" и това, което тя символизира, обяви Доналд Тръмп.

Изборът на Тълса - град, който през 1921 стана сцена на някои от най-тежките расови бунтове в американската история, - освен това е смятан за провокация след смъртта на Джордж Флойд и последвалите масови демонстрации срещу расизма и полицейското насилие.

Идването на Доналд Тръмп може да предизвика протести, които има риск да прераснат в насилие, опасява се местният вестник.

"Тогава също Тълса ще бъде оставена сама да се справя със ситуацията в момент, когато ресурсите на градската управа вече са използвани до краен предел", се подчертава в редакционната статия.

Директорът на местната здравна служба Брус Дарт предупреди в събота на страниците на вестника, че здравната ситуация в града в момента върви към влошаване, след като погребална церемония събрала голям брой хора.

"Едно голямо събиране в зала от 19 000 до 20 000 души представлява огромен риск за Тълса днес", предупреди Дарт и допълни: "Смятам, че е голяма чест за Тълса един действащ президент да пристигне на посещение в нашия град, но не и по време на пандемия."

Доналд Тръмп отговори вчера сутринта в Туитър на тези призиви да отмени митинга, за който, както твърди, екипът му е получил "близо един милион заявки за билети".

Той обвини "медиите от крайната левица, разпространяващи фалшиви новини", че използват двоен стандарт във връзка с коронавируса, като "не виждат проблем с размирниците и погромаджиите, които разрушават градовете, управлявани от демократи, а едновременно с това го укоряват за големите му митинги.

"Това няма да мине!", заяви американският президент и отбеляза, че високият брой на регистрираните случаи на Covid-19 в САЩ се дължи най-вече на капацитета за масово тестване, който никоя друга страна не притежава.

Оклахома беше регистрирала към събота повече от 8000 случая на Covid-19, от които 225 през последните 24 часа - нов рекорд за щата.

Предизборният щаб на президента е предвидил участниците в неговите бъдещи митинги да подписват документ, че се отказват от каквито и да било съдебни искове, ако се заразят с вируса по време на предизборните му прояви.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?