Тръмп иска да увеличи ядрения арсенал на САЩ

Тръмп иска да увеличи ядрения арсенал на САЩ

Американският президент Доналд Тръмп каза, че иска да подсили ядрения арсенал на Съединените щати, за да гарантира водещата им позиция, предаде Ройтерс.

В първия си коментар за американския ядрен арсенал, откакто встъпи в длъжност на 20 януари, Тръмп заяви, че САЩ "изостават в атомния оръжеен потенциал".

"Аз съм първият, който би искал да види всички - никой да няма ядрени оръжия, но ние никога няма да изостанем зад която и да е страна, дори да е приятелска страна, никога няма да изостанем в ядрената сила", каза той в интервю за Ройтерс.

"Би било чудесно, би било мечта нито една страна да няма ядрени оръжия, но ако страните имат ядрени оръжия, ние ще сме начело на глутницата", заяви Тръмп.

Той се оплака от това, че Русия е разположила крилата ракета в нарушение на договор за контрол на въоръженията, и каза, че ще повдигне въпроса пред руския президент Владимир Путин, когато и ако се срещне с него.

Новият договор между САЩ и Русия за ограничаване на стратегическите оръжия, известен като Нов СТАРТ, изисква до 5 февруари 2018 г. двете страни да ограничат своите арсенали от стратегически ядрени оръжия до еднакви нива за 10 години.

В интервюто Тръмп нарече договора "едностранчива сделка".

"Просто още една лоша сделка, сключена от страната, дали става дума за СТАРТ или за сделката с Иран . . . Ние ще започнем да правим добри сделки", каза той.

Тръмп заяви, че е "много ядосан" от опитите на Северна Корея с балистични ракети, и каза, че ускоряването на система за противоракетна отбрана за американските съюзници Япония и Южна Корея е сред многото налични възможности.

Според него Китай може да реши въпроса с предизвикателството за националната сигурност, което представлява Северна Корея, "много лесно, ако иска".

Той обяви китайците за "велики шампиони" на валутната манипулация и каза, че не е отстъпил от своята оценка, че Китай манипулира валутата си, макар да не е предприел действия за изпълнение на предизборното си обещание да обяви Пекин за валутен манипулатор в първия си ден като президент.

"Мисля, че те са велики шампиони в манипулирането на валутата. Така че не съм отстъпил", заяви Тръмп. "Ще видим какво ще се случи", каза той.

Американският финансов министър Стивън Мнучин обаче заяви пред телевизия Си Ен Би Си, че не е готов да дава отсъждания за валутните практики на Китай.

Попитан дали финансовото министерство планира да обяви Китай за валутен манипулатор в скоро време, Мнучин отговори, че ще следва нормалния процес, който има ведомството, на анализиране на валутните практики на основните търговски партньори на САЩ.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?