Тръмп иска да уволни командващия войските в Афганистан

Тръмп иска да уволни командващия войските в Афганистан
Американският президент Доналд Тръмп, разочарован от развоя на войната в Афганистан, предложи да бъде уволнен командващият на войските на САЩ в региона генерал Джон Никълсън, предаде Ройтерс, като се позова на американски служители.
 
На заседание на 19 юли в Ситуационната зала на Белия дом Тръмп поискал от висшите сътрудници по националната сигурност повече информация за обстановката в Афганистан, където САЩ от 16 години се бият с талибаните без изгледи за край на войната.
 
Атмосферата на заседанието се нажежила, когато президентът казал, че министърът на отбраната Джеймс Матис и председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили генерал Джоузеф Дънфорд трябва да обмислят възможността за уволнение на Никълсън, защото САЩ не побеждават във войната.
 
"Ние не печелим", казал им той според цитираните служители, пожелали анонимност.
След заседанието главният президентски стратег Стивън Банън влязъл в разпален спор със съветника по националната сигурност на Белия дом Хърбърт Макмастър за американската политика.
 
Някои служители напуснали заседанието "смаяни" от бурните оплаквания на Тръмп, че армията допуска САЩ да загубят войната.
 
Матис, Макмастър и други висши съветници подготвят отговори на въпросите на президента и се опитват да го накарат да одобри новата стратегия на САЩ в Южна Азия, чието завършване се забавя заради съмненията на Тръмп за войната в Афганистан.
 
По-рано тази година президентът позволи на Матис да изпраща американски войски както намери за добре, но всъщност плановете на министъра на отбраната да добави още около 4000 военнослужещи към разположените в момента в Афганистан 8400 войници на САЩ са блокирани от забавянето на стратегията, казаха цитираните служители.
Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?