Тръмп иска Европа "да приеме обратно" стотици пленени бойци на "Ислямска държава"

Тръмп иска Европа "да приеме обратно" стотици пленени бойци на "Ислямска държава"

Президентът Доналд Тръмп заяви, че САЩ моли европейските съюзници "да приемат обратно над 800 бойци на "Ислямска държава", пленени от американските военни в Сирия, и да ги изправи пред съда, предаде Ройтерс.

Тръмп призова за това в неделя, докато подкрепяните от САЩ кюрдски сили продължават настъплението срещу последните убежища на "Ислямска държава" в Сирия близо до иракската граница, предаде Би Би Си.

Бойците на "Ислямска държава" са държани от кюрдските сили.

"Съединените щати молят Великобритания, Франция, Германия и други европейски съюзници да приемат обратно над 800 бойци на "Ислямска държава", които са пленени в Сирия, и да ги изправят пред съд. Халифатът е готов да падне. Алтернативата не е добра, в смисъл че ще бъдем принудени да ги освободим", написа Тръмп в Туитър на 17 февруари.

Той допълва, че Вашингтон не би искал джихадисти да наводнят Европа, където се очаква те да отидат. "Ние правим толкова много и харчим толкова много – Време е останалите да се включат и да свършат тази работа, на която са толкова способни", пише Тръмп.

В противен случай, допълва той, САЩ ще бъдат принудени да освободят задържаните.

От администрацията на Тръмп заявиха пред британския в. "Сънди Телеграф", че се опасяват, че някои от задържаните бойци ще поставят в риск европейски страни, ако не бъдат предадени на правосъдието.

На сирийска територия се намират значително количество чуждестранни граждани, воюващи на страната на "Ислямска държава", като много от тях са граждани на европейски страни.

Предупреждението на Тръмп съвпада с това на шефа на британското разузнаване Алекс Йънгър , който заяви в петък, че "Ислямска държава" (ИД) се прегрупира за нови атаки, независимо от военното ѝ поражение в Сирия. Той освен това изрази тревога, че джихадисти се завръщат в Европа с "опасни" умения и връзки.

Европейските страни не се отнасят еднозначно към своите граждани, преминали на страната на ИД. Забележителен е случаят с Шамима Бегум, една от трите ученички, които през 2015 г. се присъединиха към екстремистката групировка. Сега Шамима иска да се връща у дома, както иска и семейството ѝ. Правителството обаче не прави опит да я върне и твърди, че ако това се случи, тя ще бъде третирана като заплаха за сигурността.

Съществуват и прецеденти на лишаване от британско гражданство заради участие в ИД.

Френската правосъдна министърка Никол Белубе заяви през януари готовността на страната да приеме и предаде на съд над 100 френски джихадисти, заловени в Сирия. "Ние направихме своя избор: предпочетохме контрола, тоест връщането им във Франция", каза тя.

По-рано германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен изрази опасения, че разгромът на ИД може да доведе до появата на глобална нелегална терористична мрежа на ИД. "Известно ни е, че "халифатът" в Сирия и Ирак е физически разгромен. Но следва да се констатира, че в настоящия момент ИД променя своето лице, навлиза в дълбока нелегалност и формира свои мрежи с участието на други терористични групировки", каза тя.

Президентът Доналд Тръмп заяви в петък, че окончателният разгром на ИД ще бъде оповестен "през следващите 24 часа". Но тези 24 часа изтекоха в събота без да има каквото и са е съобщение от Белия дом по темата, отбелязва Би Би Си.

Полевият командир на подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили обяви в събота, че неговите бойци са на път да превземат последния, малък анклав на ИД на река Ефрат, което изправя самопровъзгласения "халифат" пред пълно поражение.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят