Тръмп: Иска ми се да бях попитал Путин: "Подкрепяхте ли ме всъщност?"

Според него Путин предпочитал Хилари Клинтън да стане президент на САЩ

Тръмп: Иска ми се да бях попитал Путин: "Подкрепяхте ли ме всъщност?"

Президентът Доналд Тръмп заяви в сряда, че е притиснал многократно руския президент Владимир Путин по време на срещата им миналата седмица за усилията на Кремъл да се намеси в миналогодишните президентски избори.

Но има един въпрос, който Тръмп не задал на руския си колега, и сега съжалява за това: "Подкрепяхте ли ме всъщност?", разказва самият президент в интервю за Ройтерс.

Американската разузнавателна общност смята, че Русия стои зад вълната от кибератаки срещу демократите, които са имали за цел да помогнат на кандидатурата на Тръмп. Президентът Тръмп обаче се колебае дали да приеме тези заключения. Вместо това той предположи, че за атаките са виновни други нации или организации, въпреки че нито един служител от разузнаването не е допуснал подобна възможност публично.

В интервюто за Ройтерс Тръмп предположи, че много от позициите му по време на предизборната кампания, като изграждането на американската военна и енергийна индустрия, противоречат на интересите на Русия. По тази причина той смята, че вероятно може да не е бил предпочитаният от Кремъл кандидат.

"Защо би ме искал Путин?", пита Тръмп.

"Това е наистина единственият въпрос, който ми се иска да бях задал на Путин. Вие подкрепяхте ли ме всъщност? Бих се обзаложил, че вътрешно Путин би бил против мен", посочи той.

Преди това в друго интервю за Си Би Ен Тръмп коментира, че Путин предпочитал всъщност кандидата на Демократическата партия Хилари Клинтън, като аргументира тезата си с това, че той държи много на армията за разлика от Клинтън и това не е в интерес на Москва.

"Мисля, че се разбираме много, много добре. Ние сме изключително могъща ядрена сила, те също. Не е логично да нямаме някакъв вид взаимоотношения", казва Тръмп за руския президент.

После добави, че Путин би предпочел Хилари Клинтън да бъде избрана за президент, защото, за разлика от него, тя нямало да иска да увеличи разходите за отбрана и да развие износа на въглеводороди.

Пред Ройтерс Тръмп определя срещата с Путин като "продуктивна", посочвайки постигнатото примирие в Югозападна Сирия.

Той предричо, че двамата с Путин евентуално биха могли да решат кризата с продължаващата гражданска война в Сирия, където САЩ и Русия подкрепиха противоположни страни, както и в Украйна, където Русия поддържа военната кампания в източната част на страната. .

"Бях много твърд с президента Путин. Имаме много важни отношения. Това ще бъдат отношения, в които могат да се спасят много животи, като например примирието в Сирия, което никой друг не би могъл да получи освен мен", каза Тръмп.

По въпроса за намесата в изборите миналата година Тръмп заявява пред Ройтерс, че "нещо се е случило" и че "трябва да разберем и да стигнем до дъното на това, което се случва, защото не можем да имаме дори най-малкото съмнение относно нашия изборен процес".

Но той отново изразява съмнения, че Русия е виновна, отбелязвайки, че"някой каза, че ако [Путин] действително го беше направил, нямаше да разберете за това, което е много интересна гледна точка".

Въпреки неотдавнашните разкрития, че синът му се е срещнал през юни миналата година с руски адвокат, за който му е било казано, че разполага с информация срещу Клинтън, предоставена от Кремъл, Тръмп настоява, че няма каквато и да било сътрудничество между кампанията му и Москва.

Доналд Тръмп младши каза, че не е получил информация от срещата, но това, че тя се е провела, постави под съмнения предишните уверения от екипа на Тръмп, че не е имало никакво сътрудничество или комуникация с руското правителство.

"Имаше нула координация. Това е най-глупавото нещо, което някога съм чувал. Няма координация, това беше измама, това беше направено от демократите", каза той и добави, че демократите са използвали темата да оправдаят загубата на изборите.

Споделяне

Още от Свят