Тръмп иска незабавен процес в Сената

"Уолстрийт джърнъл": Демократите на постигнаха нищо, може да допринесат за презбирането на президента

Доналд Тръмп говори на конференция в Белия дом в четвъртък, 19 декември

Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че иска незабавен процес в Сената, предаде Ройтерс.

Той направи това изявление в "Туитър", след като председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси каза, че няма да предаде процедурата по импийчмънт на Сената, докато не научи как републиканците смятат да процедират в горната камара.

"След като демократите не ми предоставиха справедлив процес в Камарата на представителите - без адвокати, без свидетели, без нищо, сега се опитват да кажат на Сената как да организира своя процес", написа президентът.

"Искам незабавен процес!", добави той.

Взаимни упреци между двете партии в Конгреса

Лидерът на републиканското мнозинство в Сената на САЩ Мич Макконъл определи като несправедливо решението на Камарата на представителите да гласува за импийчмънт на президента и успокои Тръмп и неговите привърженици, че "моменти като този са причината да съществува Сенатът на САЩ", предаде Асошиейтед прес.

В реч в Сената Макконъл заяви, че приетият от долната камара на Конгреса импийчмънт на Тръмп "създава риск сериозно да се навреди на институциите на американското държавно управление". Според него контролираната от демократите Камара на представителите "е допуснала партийната ѝ ярост към този конкретен президент да породи вреден прецедент, който ще има отражения за в бъдеще".

Макконъл обвини председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси, че се страхува да изпрати "калпавия продукт от работата им в Сената", след като Пелоси ден по-рано отказа да съобщи кога ще изпрати за съдебен процес в Сената приетите две основания за импийчмънт на президента - злоупотреба със служебно положение и възпрепятстване работата на Конгреса.

Според Макконъл тези две обвинения не покриват конституционната норма за престъпления и други нарушения по служба, а долната камара на Конгреса просто е гласувала импийчмънт на политически противник.

Импийчмънтът на Тръмп е "най-претупаното, най-малко обстойното и най-несправедливото разследване за импийчмънт в съвременната история на САЩ", каза Макконъл.

"Бащите основатели учредиха Сената за осигуряване на стабилност, за овладяване на партийните страсти. Моменти като този са причината да съществува Сенатът на САЩ", заяви лидерът на републиканците в горната камара на Конгреса.

След него се изказа лидерът на демократическото малцинство в Сената Чък Шумър, който използва собствените думи на Макконъл срещу него, предаде Франс прес.

"Макконъл подготвя най-претупания, най-малко обстойния и най-несправедливия процес за отстраняване от длъжност в съвременната история на САЩ", каза той.

Шумър упрекна Макконъл, че пречи на демократите да изслушат свидетелите, за които настояват.

"Свидетелите, които предлагаме, са назначени от Тръмп високопоставени лица. Те не са демократи", каза той.

"Не знаем дали показанията им биха оневинили или обвинили президента, но те би следвало да бъдат изслушани", заяви Шумър.

Той добави, че демократите искат справедлив и бърз процес с изслушването на четирима свидетели, който да даде възможност на сенаторите да прегледат свързани с делото документи, отбелязва Ройтерс.

"Уолстрийт джърнъл": Демократите може да допринесат за преизбирането на Тръмп

Демократите в Камарата на представителите гласуваха за импийчмънт на президента, но като изключим одобрителните реакции на медиите, какво постигнаха те? Не успяха да убедят страната в правотата на действията си; поставиха нов, нисък стандарт за президентски импийчмънт; Тръмп ще бъде оправдан в Сената, а демократите може би дори му помогнаха да бъде преизбран догодина. Поздравления за "Съпротивата", пише в редакционна статия в. "Уолстрийт джърнъл".

Ентусиазираният от импийчмънта печат ще заклейми републиканците, че ги е страх от Тръмп или че са морални продажници. Само че проблемът не е дали републиканците имат чиста или гузна съвест. Проблемът са слабите аргументи и непочтеният начин, по който демократите подходиха към случая, коментира американският всекидневник.

Процесът в Камарата на представителите бе несправедлив. Демократите в комисията по разузнаването отхвърлиха предложените от Републиканската партия свидетели, в комисията по правните въпроси не позволиха на републиканците да организират свои изслушвания и действаха припряно, за да приключат по-бързо дебатите и гласуването.

По същество демократите се вкопчиха в един безразсъден външнополитически ход на Тръмп и го изопачиха до обвинения в корупция и изнудване. Показателно е, че основанията за импийчмънт не включваха обвинения в конкретни престъпления, а вместо това бяха абстрактни твърдения за "злоупотреба с власт" и "възпрепятстване на работата на Конгреса", отбелязва "Уолстрийт джърнъл".

Само ден след гласуването в Камарата на представителите процедурата по импийчмънт прерасна от безумие във фарс, добавя в друга редакционна статия американското издание.
Председателката на долната камара на Конгреса Нанси Пелоси сега заплашва да задържи предаването на обвиненията в Сената, докато горната камара не приеме условия по процеса, които тя и лявата ѝ фракция смятат за адекватни.

Американската конституцията дава на Камарата на представителите право да гласува импийчмънт, а на Сената - да отсъди по импийчмънта. Пелоси обаче иска да използва обвиненията, които долната камара прокара, за да принуди горната да направи каквото тя иска. Целта, изглежда, е процесът в Сената да се превърне във второ разследване за импийчмънт с надеждата да изскочи нещо ново и републиканците да бъдат принудени да отстранят Тръмп от президентския пост, коментира "Уолстрийт джърнъл".

Не това обаче са целели бащите основатели, когато са измислили процеса в Сената, който трябва да съди президента въз основа на обвиненията, одобрени от Камарата на представителите, допълва вестникът.

"Зюддойче цайтунг": Демократите не са злоупотребили с процедурата, те се придържат към конституцията

Германският в. "Зюддойче цайтунг" се придържа към по-различна гледна точка, като пише, че президентът Доналд Тръмп е успял да подкопае процеса за импийчмънт срещу него, което ще доведе до още по-големи разделения сред американците.

В редакционна статия, цитирана от ДПА, баварският всекидневник отбелязва, че Тръмп е успял "да подкопае закона със силата на лъжите. И като направи това, той постави САЩ в поляризирана ситуация и разкъсани в степен, невиждана от Гражданската война" в периода 1861-1865 г.

"Страната без съмнение вече не може да се обедини около тази проста истина: че нейният президент е използвал чуждестранна сила за свое собствено предимство в (предизборна) кампания", коментира "Зюддойче цайтунг".

Според вестника "демократите не са злоупотребили с процедурата по импийчмънт в името на един обикновен ежедневен политически спор". "Те се придържат към конституцията. Ако не бяха придвижили напред този процес, самите (демократи) щяха да нарушат конституцията", отбелязва изданието.

"Зюддойче цайтунг" пише, че "Тръмп сега носи обвиненията като почетна значка, той се присмива на Конгреса и разпалва напреженията в (САЩ)".

"В началото на това, което вероятно ще бъде, най-мръсната година (на предизборна кампания) в историята, този момент предвещава нещо лошо", предупреждава изданието. "Зюддойче цайтунг" се аргументира, че "САЩ са разделени и сега мостовете ще бъдат изгорени. И двете страни на Америка вече няма да могат да се намерят една друга."

Споделяне

Още по темата

Още от Свят