Тръмп иска приятелство с Полша. Срещу кого?

Доналд Тръмп и Ярослав Качински

Доналд Тръмп нарушава традициите от последните десетилетия. Той започна първата си обиколка из Европа от Белгия и я продължи в Италия, но за момента минава без лични визити в Германия, Франция и дори Великобритания. Сега - от втори опит поне, логично би било да посети най-големите си европейски съюзници. Тръмп обаче започва от Полша и чак после ще замине за Германия, и то не на гости на Ангела Меркел, а за среща на върха на двайсетте икономически развити държави. Франция и Великобритания отново са извън маршрута.

Каква е причината? Въпрос, дейно обсъждан и най-вече, естествено, в полския печат. "Той едва ли е наясно къде се намира Полша", разсъждава например пред "Газета виборча" Ан Епълбаум, професор в Лондонското училище по икономика и политически науки, съпруга на бившия полски външен министър Радослав Шикорски. Според нея "полският избор" на Доналд Тръмп психологически е обвързан с желание "да го посрещат като в Саудитска Арабия" и "да разправят колко е страхотен".

По думите на Апелбаум обаче вижда опасност за международната политика в съюза между сегашния американски лидер и полската управляваща партия "Право и справедливост", в която играе водеща роля Ярослав Качински - защото и двамата политици "действат в интерес на Русия", при все че полските власти "са убедени в антируската си насоченост, която заради глупостта им е проруска".

Апелбаум смята, че ще е по-разумно не да се противопоставя Полша на Западна Европа, а да се гради германско-френско-полски съюз.

Голям брой полски издания впрочем следват примера на официалните лица и наричат визитата на Тръмп "признание за водещата роля" на Варшава в Европа. Отношенията на Вашингтон с ключовите му континентални съюзници - основни икономически партньори на Полша, стремително охладняват, но мнозина поляци гледат да не обръщат внимание на това. За тях явно са по-важни гаранциите за сигурност, давани от САЩ, отколкото, да речем, стокообменът с Германия.

Полският министър на външните работи Витолд Вашчиковски например посочи сигурността в региона като главна тема на предстоящите разговори при посещението на Тръмп в Полша. От думите му следва, че американският лидер пристига, за да потвърди, че е в сила член 5 от Устава на НАТО, задължаващ съюзниците да се притекат на помощ на коя да е страна от блока, ако бъде нападната от трета държава.

"Сега разполагаме с него (с присъствието на войски от други страни в НАТО, по-специално САЩ - бел. на Росбалт) - това ни дава усещане за по-голяма сигурност, защото гаранциите са потвърдени не само с подписите под документа, към който се присъединихме, но и с присъствието на войски от НАТО", каза Вашчиковски. По думите му полските власти ще приканят Тръмп "да удължи присъствието на американски войски в Полша".

Тръмп ще свари да посети в Полша и лидерска среща на т. нар. Триморие - проект за интензификация на сътрудничеството между страните от Централна и Източна Европа в сфери като дигиталните технологии, енергетиката, транспорта и създаването на нови инфраструктурни проекти. Негов основен двигател днес изглежда е Полша, макар че в дейността на Триморието участват наред с нея Австрия, България, Унгария, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Словения, Хърватия, Чехия и Естония. Очаква се те да интегрират усилия въз основа на действащото вече обединение на постсоциалистически страни, известно като Вишеградската четворка (Унгария, Полша, Словакия и Чехия).

Мнозина московски поклонници на геополитиката виждат в тази идея нов опит Русия да бъде разделена от Европа със "санитарен кордон" от Балтийско до Черно и Адриатическо море, който в икономически план и дори по брой на жителите ще е кажи-речи съпоставим с Русия.
Сега обаче полската визита на Тръмп най-вероятно ще бъде подмината с мълчание от Кремъл. Нищо че посещението явно е насочено и срещу западноевропейските държави, и срещу Русия - Москва няма никакъв интерес публично да се сърди на Тръмп в навечерието на срещата му в Хамбург с Владимир Путин. Ако пък там двамата изобщо не стигнат до разбирателство, московските политкоментатори със сигурност тутакси ще си го върнат на Тръмп заради гостуването в Полша с обвинението, че се мъчи териториално да изолира Русия от ЕС.

Защото и Кремъл наред с Доналд Тръмп си търси днес съюзници доста ситуативно, според последните политическки събития. Дори ако вчера Германия например ни е била враг, утре - при влошаване на отношенията със САЩ, може като нищо да я провъзгласят за наш съюзник срещу Полша.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят