Тръмп иска съюзниците да плащат за американските военни бази на тяхна територия

Не е ясно дали се готви промяна за базите в България

Доналд Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп иска съюзниците да плащат повече за американските военни бази на тяхна територия, съобщи Франс прес, като се позова на двама представители на Пентагона, пожелали да запазят анонимност.

Единият от тях каза, че Белият дом е натоварил министерството на отбраната със задачата да изчисли сумата, която може да бъде получена от съюзниците, потвърждавайки информация на агенция Блумбърг.

Според Блумбърг Тръмп иска Германия, Япония и други страни, където САЩ имат военни бази, да платят по-голям дял от разходите, някъде около 50 процента, "за привилегията да ги приютяват".

Това означава, че цената за някои държави ще се увеличи пет или дори шест пъти.

Попитан за коментар по темата, Гарет Маркис, говорител на Съвета за национална сигурност към Белия дом, припомни, че американският президент "призова съюзниците от НАТО да изпълнят целта от 2 процента от БВП за своя бюджет за отбрана, което позволи 100 милиарда долара нови разходи" в тази област.

През януари Тръмп каза, че някои от съюзниците са "толкова богати че лесно биха могли да плащат цената за своята защита".

САЩ и България ползват съвместно на българска територия три бази - полигона в Ново село и военновъздушните бази ”Граф Игнатиево” и ”Безмер”.

От информацията на Франс прес не става ясно каква е визията на Вашингтон за тези бази. Т.нар. български патриоти обаче периодично повдигат въпроса, че всъщност САЩ трябва да плащат на България.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят