Тръмп искал да изтегли САЩ от СТО, финансовият министър отрича

Тръмп искал да изтегли САЩ от СТО, финансовият министър отрича

Тръмп многократно е изразявал пред близки сътрудници от Белия дом желанието си да изтегли САЩ от Световната търговска организация (СТО) - стъпка, която би тласнала международната търговия към пълен хаос. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на информационния сайт Аксиос (Axios), който цитира източници, участвали в разговорите.


"Той (заплаши с изтегляне) 100 пъти. Тя ще ни прецака тотално като страна", според източник, разговарял по въпроса с Тръмп. Източникът допълва, че Тръмп често казвал на съветниците: "Всеки път са ни прекарвали (от СТО). Не знам защо сме в нея. СТО е създадена от останалия свят, за да прецаква САЩ".


Аксиос изтъква, че евентуално изтегляне от СТО ще изисква Конгресът да приеме закон, а Тръмп едва ли ще го убеди да изпълни желанието му.

 

По-късно в петък американският министър на финансите Стивън Мнучин заяви, че информацията на сайта Аксиос (Axios) не е вярна.

Няма водеща новина тук . . . не е вярно, заяви пред телевизия Фокс Мнучин, определяйки информацията като "фалшива новина". Това е преувеличение, добави той.


Президентът бе ясен с нас и с другите, той има безпокойства, свързани със СТО, той е на мнение, че има аспекти в организацията, които не са честни, той смята, че Китай и други страни я използват за собствена изгода, но ние сме съсредоточени върху свободната търговия, заяви Мнучин.


Белият дом не отговаря засега на молбата за коментар, отбелязва Ройтерс.


Миналия петък САЩ засилиха заплахите си към глобалната търговска система, заявявайки, че могат да наложат вето на решенията на организацията по спорове, ако СТО ги разглежда по-дълго от разрешените 90 дни.

Споделяне

Още от Бизнес