Тръмп искал да купи от германска фирма разработка на ваксина "само за САЩ"

Германия осъди американската оферта, а компанията обяви, че няма да продава на отделна страна

Тръмп искал да купи от германска фирма разработка на ваксина "само за САЩ"

Германският външен министър Хайко Маас каза, че правата за изследвания на ваксина срещу коронавируса не са за продан, след като вестник "Велт ам Зонтаг" съобщи, че американският президент Доналд Тръмп да купи правата за ваксина срещу коронавируса на германска фирма.

"Германските изследователи играят водеща роля в разработки на лекарства и ваксини и не можем да позволим други да получат ексклузивните им резултати", каза Хайко Маас.

По-рано в местната преса се появи информация, че Тръмп е предложил милиард долара", за да имат "само САЩ" правата върху изследванията на ваксината на германската фирма в сферата на биотехнологиите "Кюрвак" (CureVac).

"Германия не е за продан", каза пред А Ер Де икономическият министър Петер Алтмайер, реагирайки на твърдението.

Вътрешният министър Хорс Зееехофер бе помолен на пресконференция да потвърди опитите за ухажване на германската компания.

"Мога да кажа само, че няколко пъти чух това от правителствени представители", каза той в неделя.

CureVac излезе с изявление, че се "въздържа да коментира спекулации и отхвърля твърденията за оферти за придобиване на компанията или нейни технологии".

Съобщението във "Велт" предизвика гняв в Германия, но американски представител го определи пред АФП като "твърде пресилено".

"Правителството на САЩ е разговаряли с много (над 25) компании,, които твърдят, че могат да помогнат с ваксина. Повечето от тях са получили пилотно финансиране от американски инвеститори", казал той.

Компанията CureVac е основана през 2000 г. в провинция Тюрингия, но има свои обекти във Франкфурт и Бостън. Лабораторията ѝ сега работи в тандем с Института "Пол Ерлих", който е свързан с германското здравно министерство.

Миналата седмица компанията изненадващо съобщи, че изпълнителният директор Даниел Менихела е заменен от Ингмар Хьоер, само седмици след като Менихела се срещна с Тръмп, вицепрезидента му Майк Пенс и представители на фармацевтични компании във Вашингтон.

"Убедени сме, че ще можем да разработим силна ваксина в рамките на няколко месеца", каза той след визитата.

В неделя инвеститорите в CureVac обявиха, че няма да продадат ваксината на отделна държава.

Министърът на икономиката Алтмайер нарече това "фантастично решение".

На този фон се очаква в САЩ да започне клинично тестване на ваксина срещу новия коронавирус, съобщи Асошиейтед прес, като се позовава на правителствен източник.

Първият участник в тестването ще получи експерименталната ваксина в научния институт Кайзер Перманент в Сиатъл, уточнил източникът, пожелал анонимност. В тестовете ще се включат 45 здрави доброволци, като не е възможно те да се заразят от инжекциите, защото те не съдържат самия вирус.

Клиничното тестване е финансирано от Националните здравни институти.

Представители на американските здравни власти посочиха, че за регулаторното одобрение на потенциална ваксина ще е нужна година, година и половина.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят