Тръмп искал помощ от Си Цзинпин за преизбирането си. Какво пише в книгата си Джон Болтън

Авторът свидетелства за невежество на президента по ключови международни въпроси

Тръмп искал помощ от Си Цзинпин за преизбирането си. Какво пише в книгата си Джон Болтън

Американският президент Доналд Тръмп е помолил китайския си колега Си Цзинпин, по време на срещата им на съмита на Г-20 в Япония миналата година, да помогне за преизбирането му за втори мандат на изборите през ноември т.г., твърди в новата си книга бившият топ съветник на Тръмп Джон Болтън.

Откъси от книгата бяха публикувани във вестниците "Уолстрийт джърнъл" и "Вашингтон пост". Тя предстои да бъде публикувана под заглавие "Стаята, където се случи това: мемоари от Белия дом".

Министерството на правосъдието на САЩ вече подаде съдебен иск срещу Болтън за готвената публикация на мемоарите за работата му в Белия дом. Авторът е обвинен в нарушение на задълженията да не разкрива секретна информация, които е поел, ставайки помощник на президента.

Заведеното дело стана причина публикацията на книгата, която трябваше да се появи още през март, да бъде отложена първо за началото на май, а после за 23 юни. Критици смятат, че Белият дом се опитва да не допусне публикуването на пълния текст на мемоарите на Болтън, което може да навреди на позициите на президента в навечерието на президентските избори през ноември.

Според версията на Болтън, по време на двустранната им среща в Япония през юни м.г. Си Цзинпин се оплакал на Тръмп от критиките срещу Китай в САЩ. "Тръмп веднага предположи, че Си има предвид демократите и одобрително отбеляза, че сред демократите има по-голяма враждебност (спрямо Китай)", разказва бившият съветник на Белия дом по националната сигурност.

"След това Тръмп внезапно превключи разговора на предстоящите президентски избори в САЩ и намекна за икономическите възможности на Китай да повлияе на текущата (предизборна) кампания (на Тръмп), като помоли Си да му помогне за победата. Той изтъкна важността на влиянието на фермерите и на увеличението на китайските покупки на соя и пшеница върху резултата от изборите", пише Болтън, цитиран от Асошиейтед прес.

Болтън казва, че бил готов да цитира и точните думи на президента на САЩ, но му било забранено да направи това. Той нарича действията на президента "сливане в съзнанието му на собствените му политически интереси и националните интереси на САЩ". "Много ми е трудно да посоча някое значимо решение на Тръмп през моя мандат, което не е било ръководено от предизборни сметки", пише Болтън.

Представителят на САЩ на търговските преговори с Китай Робърт Лайтхайзър веднага отхвърли твърдението на Болтън. Вчера Лайтхайзър говори на слушания в комисията на Сената по финансовите въпроси и бе помолен на коментира написаното от Болтън. "Това е абсолютна неистина. Аз бях там. Не помня нещо такова изобщо да е имало", каза той и нарече твърденията на Болтън "пълно безумие".

Невежество по ключови въпроси

В книгата става дума още за невежеството на Тръмп по ключови международни въпроси. Според Болтън, цитиран от вестник "Ню Йорк таймс", президентът не бил уверен дали Финландия не е част от Русия. Авторът, цитиран от АП, посочва, че от безброй разговори, които е имал с Тръмп, ставало ясно неговото "фундаментално неприемливо поведение, което подкопавало самата същност на президентската функция".

Лондонският "Гардиън" се спира на факта, че според Болтън настоящият президент на САЩ не знае, че Обединеното кралство - най-верният съюзник на САЩ - разполага със собствен ядрен арсенал. Цитираното геополитическо невежество е намерило израз на среща на Тръмп с Тереза Мей през 2018 г., когато британски представител споменал страната си като "ядрена сила". Тръмп реагирал на това с думите "О, ама вие ядрена сила ли сте?", произнесени според Болтън с тон не като шега, а съвсем сериозно.

"Гардиън" припомня, че Великобритания е извършила първия си ядрен опит през 1952 г. и че нейната възпираща сила от подводници е въоръжена с американски ракети "Трайдънт". Вестникът цитира неназован бивш американски представител, според когото на посещението си в Лондон през 2019 г. Тръмп направил пред Мей подобен гаф. Той бил казал на тогавашния британски премиер, че най-важният въпрос сега все още са ядрените оръжия, а не промените в климата. Когато Мей попитала как това ще се отрази на британския ядрен арсенал, Тръмп бил слисан, защото по думите на източника всъщност си мислел, че "всичко това е между САЩ и Русия" и не се отнася за други страни.

Украйна

Болтън разкрива още, че Тръмп в разговор със свои помощници казал, че не желае да бъде предоставяна американска военна помощ на Украйна. На съвещание на 22 май 2019 г. Тръмп казал, че "Украйна се опита да ме унищожи", очевидно имайки предвид действията на украинската страна по време на предизборната кампания в САЩ през 2016 г.

Според Болтън, Тръмп настоявал новоизбраният тогава украински президент Володимир Зеленски да не идва в Белия дом, докато последният не бъде информиран за мнението на американския лидер по този въпрос. Тръмп смятал, че Украйна трябва да окаже съдействие в издирването на компютърния сървър на Националния комитет на Демократическата партия. Демократите тогава твърдяха, че по време на предизборната кампания от 2016 г. сървърът бил подложен на хакерска атака. Тръмп се надявал да накара украинската страна да започне разследване срещу най-вероятния му съперник от демократите на изборите - бившия вицепрезидент Джо Байдън, което обаче така и не станало.

В книгата се казва, че Тръмп поискал уволнението на американската посланичка в Украйна Мари Йованович, защото бил убеден, че именно тя пречи да започне разследването от Украйна. По този повод Тръмп беше обвиняван от демократите, че е оказвал натиск върху Зеленски за подкрепа в избирателната му кампания в САЩ в замяна на американска помощ за Киев. Именно тези обвинения станаха основание на опита за импийчмънт на Тръмп в Конгреса на САЩ от демократите. Този опит обаче се оказа неуспешен.

Коментирайки стила на Тръмп, Болтън отбелязва, че за него "обструкцията на правосъдието е начин на живот" и критикува демократите, че са провели зле кампанията си за импийчмънт срещу президента, като се фокусирали само върху украинската афера при разследванията си на неговите порочни деяния, пише "Ню Йорк таймс". Вестникът припомня, че Болтън отказа да свидетелства на процеса за импийчмънт на Тръмп в Сената.

НАТО

Джон Болтън пише, че Тръмп е бил готов да постави на срещата на върха на НАТО в Брюксел през юли 2018 г. ултиматум за възможното излизане на САЩ от алианса.

"Болтън си спомня момента, когато на съмита на НАТО през лятото на 2018 г. Тръмп взел решение да информира съюзниците, че САЩ ще излязат от НАТО, ако те не увеличат съществено разходите си за отбрана до януари (2019 г.)", пише в. "Вашингтон пост".

"Ние ще излезем и няма да защитаваме онези, които не (заплатят)", се казвало в посланието, което Тръмп продиктувал на Болтън. Последният се опитал да не допусне разгласяване на тази заплаха и се разтревожил още повече, когато Тръмп му казал: "Нима не искате да извършите нещо историческо?".

Експлозивна книга

"Файненшъл таймс" окачествява книгата като "експлозивна".

"Вашингтон пост" помества коментар, в който се припомня, че през 2016 г. Болтън не се е присъединил към инициативата на 122 експерти по националната сигурност, свързани с Републиканската партия. В подписано от тях писмо се предупреждава, че Тръмп ще направи Америка по-уязвима и ще намали нейния жизнен стандарт. Авторът на коментара се обръща пряко към Болтън с думите, че тогава той не се е вслушал в предупреждението вероятно заради желанието си да запази своя имидж на десен коментатор и съблазънта на по-високия пост. "Но по-добре късно, отколкото никога", заявява авторът на коментара и изразява надежда, че сега Болтън ще прояви благоприличието да агитира против Тръмп, който се стреми към преизбиране, за да продължи "пагубната си външна политика".

"Ню Йорк таймс" помества мнения на двама анализатори от Харвард относно опитите на Белия дом да забави публикуването на "Стаята, където се случи това". В едното се припомня, че Тръмп се е самообявил за "най-прозрачния" президент в историята, но сега съди Болтън, отказва да покаже данъчните си декларации, а също съветваше призовани свидетели по делото за импийчмънт да пренебрегнат призовките.

Според другото становище стремежът на администрацията да спре книгата е напълно разбираем, защото "ако някога излезе наяве, че страната ни е била ръководена от некомпетентен, лесно манипулируем нацист, външните врагове със сигурност ще се възползват от нашата слабост".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?