Тръмп избира между петима новия си съветник по националната сигурност

Американският президент се закани да забрани електронните цигари

Тръмп избира между петима новия си съветник по националната сигурност

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че избира измежду петима много квалифицирани експерти новия си съветник за националната сигурност на мястото на уволнения Джон Болтън, предаде Ройтерс.

Болтън допусна някои грешки, сред които и тази с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун с искането си той да следва "либийския модел" и да предаде всичките си ядрени оръжия, разясни Тръмп.

 

Освен това Болтън имал разногласия с Тръмп за Венецуела, не се разбирал с други членове на правителството и влязъл в спор с американския президент за усилията му да води преговори с талибаните и с иранския президент Хасан Рохани, предаде Асошиейтед прес.

Тръмп каза, че е поискал от Болтън да подаде оставка, но Болтън твърди, че е напуснал по собствено желание.

Американският президент не посочи имената на кандидатите за поста на Болтън. Сред споменаваните за нов съветник за националната сигурност са специалният пратеник на САЩ за Северна Корея Стивън Бигън, посланикът на САЩ в Германия Ричард Гренел, преговарящият за освобождаване на заложници Робърт О'Брайън и заместник-държавният секретар Джон Съливан, отбелязва Ройтерс.

Тръмп допусна възможността за облекчаване на санкциите на САЩ срещу Иран и добави, че според него Иран иска да сключи споразумение за ядрената си програма с Вашингтон.

"Не можем да допуснем Иран да се сдобие с ядрено оръжие. За тях ще е много опасно да обогатяват уран", каза Тръмп. На въпрос за евентуално облекчаване на санкциите той отговори единствено: "Ще видим", отбелязва Франс прес.

Американският президент съобщи още, че обмисля забрана на ароматизираните електронни цигари, които стават все по-популярни в гимназиите.

"Те създават сума ти проблеми", каза Доналд Тръмп.

Тази година шестима души починаха от остри белодробни заболявания, а стотици други се разболяха след пушене на електронни цигари с различни добавки.

Тръмп съобщи, че има напредък за Закон за притежанието на огнестрелни оръжия и че се опитва да постигне нещо приемливо за всеки. Той добави, че се обсъждат много въпроси, включително проверките на миналото на желаещите да купуват огнестрелни оръжия, отбелязва Ройтерс.

 

Споделяне

Още от Свят