Тръмп избута премиера на Черна гора, за да е на първия ред сред лидерите на НАТО

Душко Маркович твърди, че дори не забелязал и това било безобидно

Тръмп избута премиера на Черна гора, за да е на първия ред сред лидерите на НАТО
Американският президент Доналд Тръмп избута премиера на Черна гора Душко Маркович, за да застане най-отпред сред лидерите на НАТО по време на общата снимка от срещата им в Брюксел. На кадрите, разпространени от световните медии и активно тиражирани в социалните мрежи, се вижда как Тръмп си проправя път сред останалите гости на срещата на върха на НАТО и безцеремонно избутва черногорския премиер, който се оказва на пътя му. След това Тръмп си оправя сакото и застава в церемониална поза. 
 
Черногорският премиер заяви, че дори не е забелязал как Тръмп го е избутал. "Аз видях само реакциите на това в социалните мрежи. Това е просто безобидна ситуация", коментира той пред журналисти, цитиран от АП.
 
Маркович призова да не е обръща внимание на този епизод. 
 
"Днес аз имах уникалната възможност лично да благодаря на президента Тръмп за подкрепата, за бързото ратифициране на протокола (за членството на Черна гора в НАТО) в американския Сенат, като цяло за подкрепата на САЩ за интегрирането на Черна гора в Алианса", каза той пред Си Би Ес.
 
Тъй като журналистите днес обсъждат тази сцена, аз искам да ви кажа, че е естествено президентът на САЩ да е на първия ред, заключи Душко Маркович.
 
Говорителят на Белия дом Шон Спайсър коментира на свой ред, че разположението на политиците пред камерите е било определено по-рано в съответствие с протокола, затова Тръмп бил длъжен да заеме своето място. Той подчерта, че не е виждал видеозаписа с неудобния инцидент. 
 
На 25 май Тръмп за пръв път откакто стана президент присъства на среща на лидерите на НАТО в Брюксел.
 
Коментари предизвика и първата му среща с новоизбрания френски президент Еманюел Макрон, в началото на която двамата се ръкуват необичайно дълго време. "Двамата се ръкуваха доста продължително време. Всеки от тях стискаше ръката на другия с голяма сила, кокалчетата им побеляваха, а лицата им бяха сериозни".
 

 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят