Тръмп изостава сериозно от Байдън в ключови колебаещи се щати

Тръмп изостава сериозно от Байдън в ключови колебаещи се щати

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изостава значително от своя съперник, бившия вицепрезидент Джо Байдън, в три ключови колебаещи се щата, смятани за решаващи за спечелването на президентските избори през ноември. Това показва ново проучване на телевизия Фокс нюз, цитирано от ДПА.

В Мичиган разположението на силите според изследването е 49 срещу 40 процента в полза на Байдън. През 2016 г. републиканецът Тръмп спечели в щата със съвсем малка преднина. Сега там демократът Байдън води пред Тръмп с 18 пункта в подкрепата сред жените, което е продължение на негативна тенденция за действащия президент на САЩ сред тази демографска група.

В Пенсилвания за Байдън изразяват подкрепа 50 процента от запитаните избиратели, а за Тръмп - 39 на сто. През 2016 г. Хилари Клинтън загуби в този източен щат с разлика от по-малко от 45 000 гласа в полза на Тръмп.

В Минесота разликата между Тръмп и Байдън дори е малко по-голяма.

Колебаещи се са наричани онези американски щати, в които Републиканската и Демократическата партия са с изключително изравнени позиции. Понякога, поради естеството на американската избирателна система и в частност поради наличието в нея на така наречената избирателна колегия, подобни щати са в състояние да решат изхода от президентската надпревара, отбелязва ДПА.

Редица национални проучвания показват изоставане на Тръмп от Байдън с проценти, които далеч надхвърлят статистическата грешка. Според анкетите все повече избиратели са разочаровани от реакцията на американското правителство на пандемията от коронавируса, отбелязва ДПА.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?