Тръмп използва разрива си с Турция, за да спечели евангелисткия вот в САЩ

Пастор Андрю Брансън

Натискът на Доналд Тръмп върху Турция да освободи задържания под домашен арест американски пастор среща висока оценка от една конкретна група в американското общество – християните евангелисти, които твърдят, че Андрю Брансън е част от тяхното паство, пише "Файненшъл таймс".

В деня, когато Тръмп за пръв път заплаши Турция със санкции заради пастор Брансън, когото той нарече "велик християнин", вицепрезидентът Майк Пенс отправи вътрешнополитическо послание.

"На вярващите в цяла Америка аз казвам, молете се за пастор Брансън", заяви Пенс на международен форум за религиозната свобода. Думите му бяха насочени към американските евангелисти, които превърнаха пастор Брансън в своя кауза.

Брансън, който е проповедник от Северна Каролина и живее над две десетилетия в Турция, бе задържан там през 2016 г. в хода на поголовните арести на хора, заподозрени в съпричастност към неуспешния опит за преврат срещу Ердоган.

"Във всяка църква в страната, хората знаят името Андрю Брансън", казва Джони Мур, член на евангелистки консултативен съвет, който консултира Тръмп.

На президентските избори в САЩ през 2016 г. много анализатори смятаха, че Тръмп не може да спечели, защото евангелистите, които са една четвърт от американското население, няма да подкрепят либералния строителен магнат. Тръмп спечели над 80 на сто от евангелисткия вот.

Мур твърди, че Тръмп е направил много повече от Барак Обама за религиозната свобода. Според него санкциите, които Вашингтон наложи на двама министри от турското правителство заради Брансън, "изпращат много ясен сигнал към хората по света, за които религиозната свобода има значение".

Докато евангелистите проповядват, че такива мерки могат да осигурят освобождаването на Брансън, залогът за Трмъп е много по-голям – междинните избори през ноември.
Случаят "Брансън" е обединителен зов за евангелистите, които са сред базисните избиратели на Републиканската партия, тъй като става дума за християнски пастор задържан в мюсюлманска страна, коментира Аманда Слоут от Brookings Institution.

През последните месеци избирателите на Демократическата партия гласуваха много по-масово от обичайното в процедурата по излъчване на техните кандидати за междинните избори. Тръмп се стреми да накара много повече евангелисти да гласуват на 8 ноември, опитвайки се да предотврати възможността демократите да получат контрол в Конгреса.

Президентът вече възнагради евангелистите за тяхната вяра. Те оцениха високо неговите назначения във Върховния съд и го похвалиха за успешните му усилия да осигури освобождаването на американски доброволец в Египет и на няколко корейско-американски граждани, задържани в Северна Корея. Евангелистите освен това приветстваха решение на Тръмп да премести американското посолство в Израел от Тел Авив в Ерусалим.

Ричард Ланд, президент на Южната евангелистка семинария и член на консултативния съвет, заяви, че много евангелисти са били "приятно изненадани" от Тръмп. "Те не харесват начина, по който той туитва лични неща, но те харесват факта, че той спазва обещанията си", коментира Ланд и допълва: "Като американец, аз не съм свикнал с президенти, спазващи обещанията си."

Джери Бауър, влиятелен консерватор, който е бил главен вътрешнополитически съветник на Роналд Рейгън, твърди, че назначенията на евангелисти като вицепрезидента Майк Пенс и държавния секретар Майк Помпейо в допълнение към Сем Броунбек за американски посланик по религиозните свободи, е силно подкрепяно от евангелистката общност.
Помпейо освен това принадлежи към една от 600-те евангелистки презвитериански църкви, които изпращат мисионери зад граница – включително Андрю Брансън.

През последното десетилетие сред американската евангелистка общност имаше сериозно усещане за нарастващ натиск върху християните по света, коментира Бауър, според когото при мандата на Обама имало недоволство, хората чувствали, че той не се интересува особено от това.

И привържениците, и критиците на президента Реджеп Ердоган в Турция възприемат мисионерската страст на Тръмп за освобождаване на Брансън като стремеж за привличане на евангелисткия вот. Миналата седмица самият Ердоган коментира, че е "срамота" САЩ да заменят своя стратегически партньор в НАТО за свещеник.

Споделяне

Още от Свят