Тръмп изпревари Клинтън в допитванията за пръв път от юли

Тръмп изпревари Клинтън в допитванията за пръв път от юли

Кандидатът на републиканците за президент на САЩ Доналд Тръмп изпревари в допитванията съперничката си от Демократическата партия Хилари Клинтън, сочи допитване на института Ипсос съвместно с агенция Ройтерс.

Според данните на анкетата, извършена онлайн от 26 август до 1 септември, за Тръмп са готови да гласуват 40 процента от запитаните срещу 39 процента за Клинтън.

Тази година в допитванията на Ипсос и Ройтерс Клинтън почти непрекъснато е изпреварвала Тръмп. Републиканският кандидат е водил само два пъти за кратко - през май, когато милиардерът спечели първичните избори в Републиканската партия, и в края на юли след националният конгрес на републиканците, на който Тръмп официално бе издигнат за кандидат на партията за президентските избори на 8 ноември.

В периода 18-22 август Клинтън е водела на Тръмп с разлика от 12 процентни пункта, най-голямата ѝ преднина в последно време. Дотогава Клинтън е изпреварвала Тръмп с 3 до 9 процентни пункта, отбелязва Ройтерс.

Според Ипсос причината за загубата на позиции на Клинтън са подновените критики към нея в последните седмици за небрежното ѝ боравене с поверителна информация докато е била държавен секретар, както и дейността на фондация "Клинтън", основана от съпруга ѝ Бил Клинтън през 2001 г., която е приемала дарения от чужденци, включително от

Саудитска Арабия, предизвиквайки подозрения, че Хилари Клинтън е оказвала услуги на някои хора и държави в замяна на дарения във фондацията ѝ.

Същевременно, тъй като изборите за президент на САЩ са непреки, в отделно изследване на Ипсос и Ройтерс се установява, че в момента Клинтън има преднина спрямо Тръмп в електоралния колеж с 332 на 206 гласа сред щатските делегати, които гласуват в президентските избори.

Споделяне

Още от Свят