Тръмп изтегли САЩ от договора "Открито небе" и иска да преговаря с Москва

Тръмп изтегли САЩ от договора "Открито небе" и иска да преговаря с Москва

Президентът Доналд Тръмп обяви, че САЩ се оттеглят от договора "Открито небе", който позволява невъоръжени полети за проверки на движенията на военни части и мерките за ограничаване на въоръженията на подписалите го страни.

"Русия не спазваше договора. Така че докато не започнат да го спазват, ние се оттегляме", заяви Тръмп.

Русия беше хваната да прави много лоши неща, но смятаме, че нещата ще се решат, добави Тръмп, който увери, че има добри отношения с Русия, но Москва не спазва договора, в който членуват 35 страни, включително България.

Преди ден НАТО потвърди, че самолети на Румъния, България и Турция са били вдигнати във въздуха заради руска активност в близост до въздушното пространство на Алианса.

Решението на Тръмп обаче притесни съюзниците му в Алианса, които изказаха съжаление за оттеглянето на САЩ.

"Готови сме да преговаряме с Москва"

"Мисля, че това, което ще стане е, че ние ще се оттеглим и те ще се върнат и ще поискат договаряне на споразумение. В последно време сме в много добри отношения с Русия", каза той.

Според говорителя на Пентагона Джонатан Хофман Русия "постоянно и явно нарушава задълженията си по договора "Открито небе" и го прилага по начин, който заплашва САЩ, както и нашите съюзници и партньори".

Съветникът за националната сигурност в Белия дом Робърт О'Брайън каза, че САЩ "няма да остават страна по международни договори, които се нарушават от други страни и вече не са в интерес на Америка".

Той спомена двата договора, от които САЩ се оттеглиха неотдавна: иранското ядрено споразумение и договора за ракетите със среден обсег на действие.

"Готови сме да преговаряме с Русия и Китай по нова рамка за контрол на въоръженията, която отива отвъд структурите на миналото от времето на Студената война и която позволява да се гарантира сигурността на света", каза О'Брайън.

Русия: Това ще навреди на системата за военна сигурност в Европа

Русия не е била официално уведомена от САЩ, че те се оттеглят от договора "Открито небе", заяви руският заместник-външен министър Александър Грушко, цитиран от ТАСС.

"Не ми е известно да сме получавали някакво официално уведомление", каза той.

Излизането на САЩ от този договор ще навреди на системата на военна сигурност в Европа, заяви Грушко, според когото това ще засегне интересите на всички страни по договора, които са и членки на НАТО.

Русия не е нарушавала договора и нищо не пречи да продължат разговорите по технически проблеми, които според САЩ са нарушения от руската страна, каза Грушко, цитиран от Ройтерс.

"Това не е двустранно, а многостранно споразумение. Едно толкова внезапно решение ще засегне интересите на всички участници без изключение", заяви Грушко, цитиран от Франс прес.

Той обвини Вашингтон, че е навредил на "инструмента, който обслужва интересите на поддържането на мира и сигурността в Европа през последните 20 години".

Изпитание за съюзниците

Съюзниците на САЩ се опасяваха от това решение. Вашингтон ще се оттегли едностранно от договора, който засилва доверието в системата за контрол на въоръженията, като позволява на страните по него, начело със САЩ и Русия, реципрочни полети на разузнавателни самолети над териториите им за наблюдаване на разположение на войски и оръжия, коментира в. "Монд"

Също както през 2018 г., когато САЩ се изтеглиха от договора за ракетите със среден обсег, Тръмп се позова на поведението на Москва.

"Също като изтеглянето на САЩ от договора за иранската ядрена програма вчерашното американско решение хвърля сянка на съмнение върху бъдещето на договора. 

"Русия може да си направи политическа сметка, че е по-добре за момента да не предприема действия, за да открои поведението на САЩ", смята запознат с въпроса източник от Вашингтон, пожелал анонимност.

Създаден с подкрепата на американския президент Джордж Буш-старши, който очерта основните му принципи през последните години от съществуването на СССР, договорът "Открито небе" започна да се прилага едва през 2002 година.

Русия е обвинявана, че не иска да се прелита над нейния анклав Калининград и над отцепническите грузински републики, които не са признати от друга страна, подписала договора. Освен това критиците му твърдят, че той е загубил своето значение поради сателитното наблюдение, което не се урежда от текста.

Пентагонът и разузнавателни агенции казват в свои доклади, че Русия използва полетите си над САЩ, за да картографира ключова инфраструктура.

Решението обаче бе подложено на критики от експерти по сигурността.

"Това е лудост", заяви в Туитър бившият директор на ЦРУ Майкъл Хейдън.

Едностранната позиция на САЩ може само да притесни съюзниците на Вашингтон, които не разполагат със същите сателитни средства, за да получават информация за Русия. 

Евентуално оттегляне на Вашингтон би създало опасност от разделение в трансатлантическия съюз и би подкопало още повече "доверието в него като стабилен и предсказуем партньор в европейската сигурност", отбеляза още през декември демократът Елиът Енгел, председател на комисията по отбрана на Камарата на представителите.

Той предупреждава, че "идеологическото послание на това оттегляне" е, че администрацията на Тръмп "не се чувства обвързана с договори, които счита за остарели", включително когато става дума за сигурността на съюзниците на САЩ. Изразът "остарели договори" беше повторен вчера и от президента на Съединените щати.

Поддръжниците на договора "Открито небе" посочват, че той е създал форум за диалог и сътрудничество между членките на НАТО и Русия, допринасящ за избягване на нежелана ескалация.

Новото оттегляне на Вашингтон се случва преди изтичането на друго голямо споразумение за разоръжаване между Вашингтон и Москва - Новия договор СТАРТ (за стратегическо намаляване на въоръженията). Той изтича през февруари 2021 г, отбелязва в. "Монд", но припомня, че неговото предоговаряне изглежда особено трудно, защото Вашингтон иска новият му вариант да обхваща и Китай. Пекин обаче не проявява интерес.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят