Тръмп извива ръцете на демократите заради кризата с временното финансиране на правителството

Тръмп извива ръцете на демократите заради кризата с временното финансиране на правителството

Президентът на САЩ Доналд Тръмп няма да започне преговори по въпроса за имиграцията и за имиграционната реформа, докато демократите не се съгласят да престанат с политическите игри и да възобновят работата на правителството. Това заяви говорителката на Белия дом Сара Сандърс, след като в петък Сенатът не успя да се споразумее по резолюция за удължаване на временното финансиране за федералните учреждения.


Заради кризата в Ню Йорк бяха затворени за посетители Статуята на свободата и музеят на имиграцията на остров Елис. Двата обекта са управлявани от Националната служба за парковете - една от институциите, които не са от съществено значение и които първи бяха засегнати от проблема с финансирането.

Заради кризата с временното финансиране на федералната администрация Тръмп този уикенд не отиде в имението си във Флорида. Несигурност има и по отношение на неговото пътуване за световния икономически форум в Давос, започващ във вторник и продължаващ до петък, предаде Франс прес.

Републиканският лидер в Сената Мич Макконъл каза, че горната камара на Конгреса ще поднови сесията си в неделя и ще работи колкото е необходимо, за да сложи край на блокажа с финансирането, заради който федералното правителство спря работа, предаде Ройтерс.
Макконъл обяви, че вотът в Сената за финансирането ще бъде в понеделник, освен ако няма желание той да се проведе още по-рано, предаде Франс прес.

Същевременно губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо обеща да намери финансиране, така че Статуята на свободата и Музеят на имиграцията на остров Елис в града да са отново отворени за посетители.

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс заяви в неделя пред войниците във военен обект в Близкия изток, че демократите си играят на политика със заплатите на военнослужещите.

"Ще поискаме да деблокират работата на държавните институции", каза той. "Всъщност няма да подновим преговорите по въпроса за нелегалната имиграция, докато не деблокират работата на държавните институции и не дадат на вас, нашите войници и вашите семейства, полагащите ви се възнаграждения."

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?