Тръмп: Който търгува с Иран, няма да търгува със САЩ

ЕС задейства защитата на европейските компании

Доналд Тръмп

Новите санкции на САЩ срещу Иран са "най-ограничаващите санкции, налагани някога", заяви американският президент Доналд Тръмп в Туитър, предадоха световните агенции. 

"През ноевмри те ще бъдат засилени до нова степен. Всеки, който прави бизнес с Иран, НЯМА да прави бизнес със Съединените щати. Настоявам за МИР В СВЕТА, нищо по-малко", посочва Тръмп.
 
 
Само няколко часа по-рано той подписа указа за връщането на санкциите срещу Иран и това предизвика очаквана остра реакция от страна на Европейския съюз, който обяви, че ще защити европейските компании, които търгуват с Иран. 
 
Първата група санкции, засягащи финансовите трансакции, автомобилния сектор, търговската авиация и износа на килими и хранителни продукти, влезе в сила в полунощ източноамериканско време (07:01 ч. българско време). През ноември ще влязат в сила втора група санкции - срещу енергийния и банковия сектор на Иран. 
 
Американските власти твърдят, че не водят политика на смяна на режима, а искат да накарат иранските власти "да си променят поведението", но засега остават изолирани въпреки натиска, който прилагат върху други страни да ги последват. 
 
"Вашингтон пост" коментира, че заради санкциите ясно са изпъкнали различията между САЩ и съюзниците им. Европейците, които са част от споразумението за иранската ядрена програма, заявиха, че ще защитят своите компании от правни последици от санкциите и ще работят за това да се запазят достъпът на Иран до финансовата система и износът му на петрол и газ, които формират сериозен дял от приходите му.
 
"Ню Йорк таймс" коментира, че санкциите са засилили натиска върху Иран, но са влошили отношенията с Европа. Безсилието на европейските лидери да парират американските санкции само е увеличило разединение, съществуващо по редица въпроси, включително НАТО, имиграцията и отношенията с Русия, и това може да навреди на полаганите в момента усилия да се намали напрежението в областта на търговията, пише вестникът. 
 
Санкциите може допълнително да раздразнят Китай и Индия, които имат съществени икономически отношения с Иран, допълва "Ню Йорк таймс".
 
"Файненшъл таймс" отбелязва, че решението да бъдат върнати санкциите е поредният важен етап от опитите на Тръмп да развали споразумението за иранската ядрена програма, датиращо от времето на Обама, което новият президент нарече "ужасяващо и едностранчиво". 
 
Ръководителката на външната политика на ЕС Федерика Могерини коментира, че европейците сами решават с кого искат да търгуват.
 
"Правим най-доброто, на което сме способни, за да задържим Иран в споразумението; Иран да продължи да се възползва от икономическите придобивки, които сделката носи на иранския народ, защото вярваме, че това е в интерес на сигурността не само на нашия регион, но и на света", допълни европейският топ дипломат.
 
ЕС активизира блокиращия регламент, който трябва да защити европейските компании от санкциите на САЩ срещу Иран. Механизмът се задейства автоматично в 06:00 часа брюкселско време (07:00 часа българско време), когато влезе в сила и решението на САЩ отново да наложат на Техеран тежките икономически санкции, която бяха вдигнати след историческото споразумение за ядрената програма от 2015 година. 
 
Блокиращият регламент позволява на операторите от ЕС да си възстановяват щетите, произтичащи от извънтериториалните санкции на САЩ, от хората, които ги причиняват, и обезсилва ефекта в ЕС на решенията на чуждестранни съдилища, основаващи се на тях.
 
Той също така забранява на лица от ЕС да спазват тези санкции, освен ако по изключение е разрешено от Европейската комисия, в случай че неспазването сериозно вреди на техните интереси или на интересите на съюза. Разрешенията се издават според одобрени критерии.
Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?