Тръмп: Контролът над огнестрелните оръжия можеше да доведе до повече смърт в Тексас

Военновъздушните сили на САЩ не са уведомили ФБР, че стрелецът има присъда

Стрелецът от Тексас Девин Патрик Кели.
Стриктните мерки за контрол над огнестрелните оръжия са можели да доведат до повече жертви при нападението срещу църква в Южен Тексас, заяви американският президент Доналд Тръмп, цитиран от Асошиейтед прес.
 
На пресконференция в Южна Корея към Тръмп бе отправен въпрос дали ще подкрепи специални проверки при закупуването на оръжие, подобни на инспекциите, които той поиска да се правят на влизащите в Съединените щати. 
 
"Ако бяхме направили това, което предлагате, нямаше да има никаква разлика в случилото се преди три дни, но можеше да няма един много смел човек, който е имал пистолет или пушка в багажника си", отговори американският президент.
 
Ако живеещият в съседство добър самарянин нямаше огнестрелно оръжие, "вместо да имаме 26 жертви, можехме да имаме още стотици", подчерта Тръмп.
 
Американските власти съобщиха, че Девин Патрик Кели е изстрелял над 450 куршума по молещите се в Първата баптистка църква в Съдърланд спрингс. Загиналите са на възраст от 18 месеца до 77 години.
 
Военновъздушните сили не са уведомили ФБР за негова присъда
 
По-рано стана ясно, че Военновъздушните сили (ВВС) на САЩ не са изпратили криминалната история на  Кели в Националния център за криминална информация – базата данни на ФБР, както се изисква по закон. 
 
По силата на федерален закон е забранено да се продава или предоставя оръжие на лице, осъдено за домашно насилие срещу член на семейството или дете, отбелязва Ройтерс.
 
Кели е бивш военнослужещ във ВВС. През през 2012 г. той е бил осъден от военен съд по две обвинения в домашно насилие срещу своята съпруга и доведения си син. Тази информация обаче не е била подадена в базата данни на ФБР, макар правилата на Пентагона изрично да изискват това да се прави в случай на присъда на военнослужещ именно за домашно насилие, посочва АП.
 
“Военновъздушните сили проверяват какво е направено с криминалното досие на бившия военнослужещ Девин Патрик Кели след присъдата му за домашно насилие от 2012 г.“, каза говорителка на ВВС.
 
“ВВС ще направят цялостен преглед на своите бази данни, за да се гарантира, че досиетата за други подобни случаи са предадени коректно в базата данни“, добави тя.
 
В неделя Кели уби 26 души в църква в Съдърланд Спрингс, щата Тексас. По време на стрелбата в сградата се намирала и неговата тъща.
 
Нападателят от Тексас обвинен и за насилие срещу куче 
 
Освен присъдата за домашно насилие срещу него е било предявено обвинение и в жестоко отношение към животни. Той е бил уличен, че нанася ритници на куче.
 
На съвместна пресконференция представители на тексаските власти и ФБР не споменаваха поименно стрелеца от черквата и заявиха, че няма да казват името му и занапред. 
 
Те обясниха, че правят това с цел да не възвеличават човек, убил 26 души, и за да попречат на други да извършат същото с цел да се сдобият със слава.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?