Тръмп косвено потвърди, че е разследван от ФБР за възпрепятстване на правосъдието

Вицепрезидентът Пенс също си нае адвокат заради проучването на специалния прокурор

Aмериканският президент Доналд Тръмп косвено потвърди, че е разследван от ФБР за възпрепятстване на правосъдието, съобщи Би Би Си.

"Аз съм разследван за уволнението на директора на ФБР от човека, който ми каза да уволня директора на ФБР! Лов на вещици", написа Тръмп в Туитър.

Туитът вероятно се отнася за зам.-главния прокурор на САЩ Род Розенщайн, който по-рано критикува уволнения от Тръмп шеф на ФБР Джеймс Комис и оправда освобождаването му. Първоначално Розенщайн водеше разследването за руските връзки на Тръмп, но по-късно бе назначен специален прокурор Робърт Мълър.

"След 7 месеца на разследвания и изслушвания в комисии (на Конгреса) за моя таен сговор с руснаците, никой не е в състояние да представи никакво доказателство. Тъжно!", посочи още Тръмп в Туитър.

Преди ден вестник "Вашингтон пост" съобщи, че Мълър проучва дали Тръмп е възпрепятствал правосъдието, като е уволнил директора на ФБР Джеймс Коми, но президентът опроверга информацията.

Тръмп нарече твърденията на вестник "Вашингтон пост" "фалшива история" и "ЛОВ НА ВЕЩИЦИ". Той попита защо разследващите не проучат връзките между демократите, включително неговата съперница на президентските избори Хилари Клинтън, и руското правителство.

В петък сутрин стана ясно, че вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс си е наел личен адвокат, който да отговаря на въпросите на специалния прокурор.

Пенс избра Ричард Кълън, юрист от Ричмънд, щата Вирджиния, който ръководи адвокатската кантора Макгуайър Уудс, уточни говорителят Джаръд Ейджън.

"Вицепрезидентът е изцяло фокусиран върху задълженията си /.../ и се надява на бързо приключване на този случай", добави говорителят.

Частен адвокат за същите цели нае по-рано самият президент. Тръмп избра нюйоркския юрист Марк Касоуиц, с когото отдавна си сътрудничат в бизнес проекти. Сега Белият дом преадресира на този адвокат всички журналистически въпроси за разследването.

Зетът на Тръмп Джаред Къшнър, който също е разследван, също вече си нае адвокат.

Миналата седмица уволненият от ФБР Коми бе изслушан от Конгреса и каза, че според него Мълър разследва Тръмп за възпрепятстване на правосъдието.

Предстои Мълър да разпита още ключови служители на разузнавателните служби, които трябва да изяснят дали Тръмп се е опитал да спре разследването за руските връзки, уволнявайки Коми.

"Вашингтон пост" съобщи, че трима висши ръководители на разузнавателните служби са се съгласили да говорят със следователите - Даниъл Коутс, директор на националното разузнаване; Майк Роджърс, ръководител на Агенцията за национална сигурност (АНС) и бившият заместник-директор на АНС Ричард Леджът, са се съгласили да свидетелстват. 
 
Бившият директор на ФБР Джеймс Коми, който бе уволнен от Тръмп на 9 май, миналата седмица заяви пред комисия на Сената, че според него отстраняването му е било опит за намеса във федералното разследване за намеса на Русия в изборите и връзките на бившия съветник по националната сигурност на Белия дом Майкъл Флин. 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят