Тръмп: Мъченията при разпити абсолютно работят

Мъченията при разпити абсолютно работят, но е възжможно да бъдат преразгледани, заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп.

В интервю за телевизия Ей Би Си той защити използването на техники като симулацията на давене, но добави, че ще се съобрази с мнението на правителството, ако вземе решение за ограничаването им.

Тръмп каза, че ще поръча на министъра на отбраната Джеймс Матис и на директора на ЦРУ Майк Помпейо да решат какво може да се направи в рамките на закона с цел борба срещу разпространението на радикализацията.

"Дали подобни техники дават резултат? Аз мисля, че да", заяви Тръмп.

"Ако те /Матис и Помпейо/ не искат да ги прилагаме, хубаво. Ако пък искат да ги прилагаме, то аз ще положа усилия, за да доведем нещата до край. Искам да направя всичко в рамките на онова, което ни е позволено да направим, ако то е законно", каза Тръмп, визирайки борбата срещу разпространението на радикализацията.

"Трябва да се борим срещу огъня с огън", допълни той.

Предшественикът на Тръмп Барак Обама подписа указ през 2009 г., който забрани симулацията на давене и други подобни методи, използвани при разпити на предполагаеми терористи, които бяха разкритикувани отстро от конгресмени и от правозащитници и бяха наречени "мъчения".

Същеременно във Вашингтон се появиха информации, че Тръмп ще подпише указ за преразглеждане на методите за разпити на предполагаеми терористи и за връщането на тайните затвори на ЦРУ. По повод на тези слухове американският сенатор Джон Маккейн, който е бил военнопленик, заяви, че "президентът може да подписва каквото си иска, но законът е закон и мъченията няма да бъдат върнати в САЩ".

Говорителят на Белия дом Шон Спайсър каза, че тези слухове са неверни.

"Не знам откъде са тръгнали тези твърдения, но не са от документ на Белия дом", каза той, цитиран от ДПА.

Тръмп защити и намерението си да се забрани временно влизането в страната на хора от някои мюсюлмански държави.

"Трябва да се действа, защото в света цари пълна бъркотия, пълна каша. Това не е забрана, насочена срещу мюсюлманите, а засяга страни, където има много тероризъм", заяви новият президент на САЩ в интервю, излъчено от Ей Би Си.

"Не искам тероризъм в тази страна", добави той, но отказа да изреди страните, които ще бъдат засегнати от предвижданите мерки.

Потвърди обаче мнението си, че Европа е направила "огромна грешка", като е разрешила на милиони да отидат в Германия и други страни.

Тръмп увери, че ще има "много сурови проверки" на влизащите в САЩ.

С проектоуказа "За защита на нацията от терористични нападения на чужденци", за който съобщи "Вашингтон пост", администрацията се готви да замрази за един месец влизането в САЩ на хора от 7 мюсюлмански страни - Ирак, Иран, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен, посочва сочва АФП.

На въпрос "Не се ли страхува новият президент на САЩ, че тези решения ще изпълнят с повече гняв мюсюлманския свят?", Тръмп отговори:

"Гняв ли? Вече има гняв, колкото щеш. Как би могло да има повече? Светът е пълна каша (. . .) Светът е разгневен. Не трябваше да влизаме в Ирак. Не трябваше да се изтегляме оттам по този начин. Светът е пълна каша".

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?