Тръмп младши с готовност приел руска оферта във вреда на Клинтън

"Харесва ми", пише той в отговор на предложение да получи информация от руски прокурор

Доналд Тръмп баща и син по време на предизборен митинг през юни 2016 г. в щата Охайо

Доналд Тръмп младши, син на американския президент, е приел ентусиазирано предложението да получи от руски представители информация, целяща да навреди на президентската кампания на Хилари Клинтън. От публикувани имейли става ясно, че музикалният пиар Роб Голдстоун, който е негов основен посредник, му пише през юни 2016 г., че двама руски бизнесмени желаят да споделят с него "инкриминираща" информация, която те твърдят, че са получили от висш прокурор в Русия.

"Ако е това, което казвате, аз го харесвам", отговаря Тръмп-младши.

Признанията на Тръмп младши от тази седмица за проведена среща с близка до Кремъл руска адвокатка засилват подозренията за връзки на предизборния екип на американския президент с Русия. В момента специалният прокурор Робрът Мълър води разследване за това имало ли е руска намеса в изборите в САЩ миналата година.

Тръмп многократно е отричал за контакти между хора от щаба му с Москва.

Разпространените във вторник имейли обаче показват, че Голдстоун е казал изрично на Тръмп-младши, че информацията е "част от подкрепата на Русия и нейното правителство за г-н Тръмп (старши -бел.ред.)".

Лавров бил изумен от обвиненията срещу сина на Тръмп

Руският външен министър Сергей Лавров изрази изумление, че синът на президента на САЩ - Доналд Тръмп младши, е обвиняван, задето е разговарял с руска адвокатка по време на предизборната кампания в САЩ.

"Узнах с изумление, че синът на Тръмп е обвиняван, че е общувал с нея. За мен това е пълна дивотия. Каква заплаха може да има за когото и да било, ако някой човек общува с адвокат?", каза Лавров в Брюксел, където се срещна с белгийския си колега Дидие Рейндерс.

Още

Рано сутринта в сряда президентът на САЩ коментира в Туитър изявата на най-големия си син в телевизия "Фокс нюз": "Моят син Донлад свърши добра работа снощи. Той беше открит, прозрачен и невинен. Това е най-големият лов на вещици в политическата история. Жалко!"

Както става ясно, след размяната на имейли миналото лято, Трмъп-младши, който работи за президентската кампания на баща си, се съгласява да се срещне с Наталия Веселницкая, за която Голдстоун казва, че е "руски правителствен адвокат", и да получи от нея информация за Хилари Клинтън.

Синът на Тръмп признава, че бил заинтересован от информация срещу Клинтън

Доналд Тръмп младши каза в интервюто за телевизия "Фокс нюз", че като погледне назад, би постъпил по различен начин, но настоя, че не е направил нищо нередно.

Той заяви, че се срещнал с Веселницкая, защото е бил заинтересован да получи каквато и да е информация, която би могла да навреди на кандидатката на демократите Хилари Клинтън: "За мен това бе опозиционно проучване. Те имаха нещо...така че мислех, че искам да го чуя."

Тръмп младши каза още, че по време на срещата не е получил никаква информация за Хлинтън и смята, че Гладстоун е преувеличил ситуацията, за да гарантира среща между екипа на кандидат-президента Тръмп с руската юристка.

Тръмп младши не съобщил на баща си за срещата. "Това не беше нищо и нямаше какво да му съобщя", отбеляза той. Дори не бих се сетил за това, ако не бяхте започнали да се ровите в тази история. Това бяха 20 минути загубено време, обясни Доналд Тръмп-син пред "Фокс нюз".

Наталия Веселницкая: Срещата беше лобистка, без връзка с изборите

Наталия Веселницкая заяви пред "Файненшъл таймс", че никакви руски представители нямат връзка с въпросната среща, която била организирана като част от лобистко усилие за промяна на Закона "Магнитски", приет в САЩ през 2012 г., с който се налагат санкции спрямо няколко руски висши прокурори.

Това беше частна среща без каквато и да е връзка с президентските избори, каза тя. Веселницкая отрече да е предлагала на Тръмп-младши информация за Хилари Клинтън.

Имало ли е нарушение на закони?

Дори и да е така, това не отменя факта, че синът на Тръмп и хора от екипа му са искали да получат помощ от враждебно на САЩ правителство.

Всичко съвпада, коментира Ник Акерман, бивш адвокат по аферата "Уотъргейт". В имейлите се твърди, че Веселницкая ще предостави информация от руския "върховен прокурор" – длъжност, която в Русия не съществува, но ясно се отнася до Чайка, руския генерален прокурор, приближен на Путин.

Освен сина на Тръмп, на срещата с Веленицкая в небостъргача "Тръмп тауър" на 9 юни 2016 г. са присъствали Пол Манафорт, шеф на предизборния щаб на Тръмп, както и Джаред Кушнър, зет на Тръмп, който също е под лупата на ФБР.

Сенаторът от Демократическата партия Тим Кейн, който се яви на изборите заедно с Клинтън като кандидат за вицепрезидент, коментира, че разкритията сочат към "възможна държавна измяна".

Разкритията повдигнаха въпроси дали са нарушени закони, свързани с предизборната кампания, и защо висши сътрудници на Тръмп не са съобщили за "враждебно действие на чужда сила".

Специалния прокурор, разследващ предполагаемата намеса на Русия в американските президентски избори, Робърт Мълър ще проучи данните за срещата между сина на Тръмп и руската адвокатка, съобщи телевизия Си Ен Ен.

Комисията по разузнаване в Камарата на представителите иска Доналд Тръмп-син да се яви пред нея и да отговори на въпроси за срещата му с руската адвокатка. Водещи сенатори също заявиха, че разследването за евентуална руска намеса трябва да проучи срещата на Тръмп-младши. Синът на президента вече заяви, че е готов да работи със сенатската комисия по разузнаването, която води едно от три разследвания за руска намеса в американските избори, отбелязва ДПА.

Напрежението в Белия дом се увеличава с всяко следващо разкритие

Белият дом е обхванат от хаос след все по-тежките разкрития през последните дни за срещата между Доналд Тръмп младши и Наталия Веселницкая.

Хора, запознати със ситуацията, казаха, че Тръмп е разгневен от това, че сянката на Русия все още тегне над неговото президентство, и е вбесен, че най-големият му син е замесен в тази история, отбелязва "Вашингтон пост".

Ако Тръмп си е тръгнал от срещата с руския президент Владимир Путин миналата седмица с надеждата, че е започнал да постига напредък за преодоляване на спора за намесата на Москва в изборите в САЩ, както казаха негови съветници, пристигането му у дома ясно е показало, че това е бил прекален оптимизъм, пише в. "Ню Йорк таймс".

След като американският президент се върна в събота от пътуването си в Европа, негови съветници се събраха, за да помогнат за изготвяне на изявление на Доналд Тръмп-младши за "Ню Йорк таймс", в което да бъде обяснено защо той се е срещнал с адвокатка, свързана с руското правителство. Според запознати източници, цитирани от американското издание, участниците в подготвянето на изявлението са обсъждали колко прозрачно да е то.

Историята с Русия е въпрос, от който Тръмп, изглежда, не може да избяга. Всеки път, когато президентът се опита да остави тази тема зад себе си, нови разкрития я връщат в дневния ред на Вашингтон, пише вестникът.

Имейлите, които Тръмп-младши оповести, след като научи, че "Ню Йорк таймс" се е сдобил с копия от тях и се готви да ги публикува, подкопават защитата на президента по разследването във връзка с Русия. От месеци Тръмп отхвърля подозренията за тайно съглашение между Москва и неговия екип, окачествявайки ги като "фалшиви новини" и "пълни измислици". Най-големият му син също твърдеше, че приказките за тайно съглашение са "отвратителни" и "толкова лъжливи".

Разкриването на имейлите отново поставя Белия дом в отбранителна позиция в момент, когато напрежението в близкото обкръжение на президента се повишава, коментира "Ню Йорк таймс".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?