Тръмп: Много страни се възползват от нас, но Германия злоупотребява най-много

Президентът потвърди, че САЩ ще изтеглят значителна част от войниците си в Германия

Тръмп: Много страни се възползват от нас, но Германия злоупотребява най-много

Американският президент Доналд Тръмп потвърди, че САЩ ще намалят числеността на военнослужещите си в Германия до 25 000 души. В коментари пред репортери в Белия дом Тръмп, цитиран от Ройтерс, изрази недоволство, че Германия не харчи достатъчно за отбрана, а освен това се отнася нечестно и в търговията.

Той обвини и други държави, че се възползват от страната му, но подчерта, че Германия злоупотребява най-много.

След период на спекулации, германското правителство миналата седмица каза, че е било уведомено от Вашингтон за планираното частично изтегляне на американски войски, разположени в страната. В момента в Германия има около 34 500 американски войници, както и допълнителен цивилен персонал - най-значителното американско военно присъствие в Европа.

След над 3-годишни зле прикрити заплахи да започне да изтегля американските войски от Германия, ако Берлин не увеличи разходите си за отбрана, президентът Доналд Тръмп възприе твърдолинеен подход, коментира Асошиейтед прес.

Президентът каза, че присъствието на американските войски представлява "огромен разход за САЩ", а освен това Берлин не изпълнява изискванията на НАТО за вноските на страните.

Германия от години има неизплатени задължения, дължат милиарди долари на НАТО и трябва да ги платят. Ние защитаваме Германия, а те имат неизплатени задължения, това е смешно, заяви Тръмп.

Той обвини Германия, че се облагодетелства финансово от американското военно присъствие.

Това са добре платени войници. Те живеят в Германия, харчат тонове пари в Германия и тя печели от това, каза Тръмп.

Американският президент упрекна Берлин също, че "се отнася много лошо" към САЩ в областта на търговията. Преговаряме с тях за това, но не съм доволен от споразумението, което предлагат. Те костват на САЩ стотици милиарди долари в течение на години в търговските отношения, така че сме ощетени и в търговията, ощетени сме и по отношение на НАТО, заяви Тръмп.

Американските войници са в Европа да бранят трансатлантическата сигурност, заяви германската посланичка в САЩ Емили Хабер, след като президентът Доналд Тръмп обяви планове за съкращаване на американското военно присъствие в Германия, предаде Ройтерс.

"Винаги сме поддържали тясно сътрудничество във военната сфера и в областта на сигурността и то ще остане такова", заяви Хабер на виртуално събитие, организирано от мозъчния тръст Съвет за международни отношения.

Американските войници не са там да отбраняват Германия, а да бранят трансатлантическата сигурност, а също да дават представа за американската мощ в Африка, в Азия, допълни тя.

Янките си отиват вкъщи: Какво означава изтеглянето?

Има нарастващи опасения, че планът на американския президент повече ще навреди на глобалната военна готовност на САЩ и на НАТО, отколкото ще накаже Германия, пише Асошиейтед прес.

Решението не бе обсъдено с Германия или с другите страни членки на Алианса, а Конгресът не бе уведомен официално, което накара 22-ма републиканци, членове на комисията по въоръжените сили в Камарата на представителите, да излязат с писмо, призоваващо за неговото преосмисляне.

"Заплахите, отправяни от Русия, не са намалели, и ние сме убедени, че такива сигнали за отслабване на ангажимента на САЩ към НАТО ще насърчат още повече руската агресия и опортюнизъм", се казва в писмото до Тръмп, изпратено от конгресмена Мак Торнбъри от Тексас и негови колеги. Сенатор Джак Рийд, най-високопоставеният демократ в комисията по въоръжените сили към горната камара на Конгреса, нарече хода на Тръмп "поредната услуга" към руския президент Владимир Путин.

Ричард Гренел, който подаде оставка като посланик на САЩ в Германия преди две седмици, обаче заяви пред германския вестник "Билд", че "никой не бива да бъде изненадан, че Доналд Тръмп изтегля войници".

Гренел каза, че той и други хора са настоявали Германия да увеличи разходите си за отбрана и са говорели за изтегляне на войски още от миналото лято. "Доналд Тръмп бе пределно ясен, че ние искаме да връщаме войски у дома", - посочи той, като добави, че "в Германия все пак ще останат 25 000 американски войници".

Хипотезата, че изтеглянето на войски ще бъде наказание за Германия, пренебрегва факта, че американските войници вече са там не толкова за защита на страната, каза Бен Ходжис - генерал-лейтенант от запаса, който командваше американската армия в Европа от 2014 до 2017 г.

В миналото останаха дните, когато стотици хиляди американски войници бяха в готовност да се бият по улиците на Берлин или да преградят стратегическия Фулдски коридор, през който съветските бронетанкови части бяха готови да нахлуят (от Източна) в Западна Германия по време на Студената война.

"Войските и арсеналът, които САЩ са разположили в Европа, се намират там не за да защитават конкретно Германия, а са част от нашия принос за цялостната колективна стабилност и сигурност в Европа", заяви пред АП Ходжис, който сега е стратегически експерт към Центъра за анализ на европейската политика - базиран във Вашингтон институт.

Американските военни обекти включват военновъздушната база в Рамщайн - ключов стратегически център за операции в Близкия Изток и Африка и главна квартира на американските ВВС в Европа и Африка; регионалния медицински център (американската военна болница - б. р.) в Ландщул, спасила живота на безброй ранени американци в Ирак и Афганистан; и щаба в Щутгарт на две американски военни командвания - европейското и африканското. В Германия са също главната квартира на американската армия в Европа във Висбаден, базата за изтребители Ф-16 в Шпангдалем и учебният център в Графенвьор - най-големият тренировъчен център на НАТО в Европа.

Според Ходжис тези обекти имат критично значение за американската глобална военна структура.

"Онова, което не се взима под внимание, е ползата за Съединените щати от това да имат изнесени напред сили и възможности, които можем да използваме не само за възпиране . . . но и за прехвърляне другаде", - каза той. - Базата в Рамщайн е там не защото САЩ трябва да защитават Европа. Тя е аванпост, от който можем да летим за Африка, за Близкия изток."

Тръмп даде да се разбере миналото лято, че обмисля прехвърляне на част от американските войници от Германия в Полша, като каза на гостуващия полски президент Анджей Дуда по време на срещата им в Овалния кабинет: "Германия не изпълнява онова, което се очаква от нея като член на НАТО, а Полша го прави."

Дуда се опитва да привлече повече американски войски, като дори предложи Полша да финансира с 2 милиарда долара създаването на постоянна американска военна база, за която каза, че може да бъде наречена "Форт Тръмп". Очаква се поне част от базираните в Германия американски войници да бъдат прехвърлени в Полша.

След изявленията на Тръмп през юни миналата година посланикът на САЩ в Полша Джорджет Мосбакър написа в Туитър на 8 август, че "Полша спазва задължението си към НАТО да изразходва 2 на сто от брутния си вътрешен продукт за отбрана, а Германия - не. Ние бихме приветствали прехвърляне на американски войски от Германия в Полша".

След това Гренел написа в Туитър: "Обидно е да приемем, че американските данъкоплатци ще продължат да плащат за над 50 000 американци в Германия, докато германците изразходват своите излишъци за вътрешни програми".

В отговор канцлерката Ангела Меркел изтъкна ангажимента на Германия "да работи за достигане на целта на НАТО за 2 процента военни разходи", като изрази надежда тя да бъде достигната до 2031 година.

"Не ни трябват повече германски танкове, трябват ни повече германски влакове"

Страните членки на Алианса се договориха на срещата си на върха през 2014 година (когато Русия анексира украинския Кримски полуостров) "да се стремят" да харчат 2 процента от своя БВП за отбрана. Оттогава военните разходи на НАТО се увеличават всяка година. След избирането си за президент на САЩ през 2016 г. Тръмп настоява тези 2 процента да се фиксират като твърда цел и редовно сочи Германия като главен нарушител, макар че много други държави също остават под този праг.

Според данни на НАТО германските разходи за отбрана през 2019 г. са били 1,4 процента от БВП, а тези на Полша - 2 процента. В абсолютни стойности обаче Германия е похарчила миналата година 54 милиарда долара - третия най-голям бюджет в НАТО след САЩ и Великобритания, а Полша - близо 12 милиарда долара.

Германия наистина трябва да дава повече (за отбранителни цели), каза Ходжис, но с оглед на интересите на САЩ и НАТО ще бъде по-добре, ако Вашингтон притисне Берлин да изразходва повече средства за по-общи военни нужди, като транспортна инфраструктура, киберзащита и противовъздушна отбрана, и за правителството на Меркел ще бъде по-лесно да оправдае такива разходи пред до голяма степен пацифистки настроеното германско население.

"Не ни трябват повече германски танкове, трябват ни повече германски влакове," - заяви той. - Защо не погледнем малко по-стратегически и не помислим какво наистина Германия може да осигури на Алианса?"

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?